De Boodschap
Kabinet van de President

Regering en handelsketen buigen zich over prijscontrole

De regering is doende de prijscontrole en beheersing van de prijzen in de winkels aan te pakken. Hiertoe wordt overleg gevoerd met alle betrokkenen in de keten; van importeurs, distributeurs tot aan de detailhandel en winkeliers. Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi meegedeeld tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee op maandag 22 augustus 2022.

“Thans wordt besproken op welke wijze de prijzen zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Het overleg met de vereniging van importeurs is reeds gaande en er zijn enkele voorstellen gedaan, die verder deze week besproken zullen worden”, aldus de president.

Het staatshoofd zegt verder dat het duidelijk is, dat ondanks de toename van de inkomsten en de verhoging van de verschillende toelagen, de inflatie niet volledig gecompenseerd kan worden. “Inflatiebeteugeling is daarom ook één van de zaken waarnaar gekeken wordt.”

“Wij weten allemaal dat een groot deel van de inflatie, import inflatie betreft.” President Santokhi doelt hiermee op import inflatie als gevolg van de toegenomen wereldmarktprijzen voor goederen en transport, waar Suriname geen invloed op heeft.

Een andere factor, die volgens het staatshoofd internationaal van invloed is op de prijsbepaling, is de schaarste aan tarwe en de verhoogde olieprijzen. Deze heeft een gevolg op de kosten van productie en toelevering. President Santokhi: “De regering doet er alles aan om de prijzen in de winkels, voor in ieder geval de basisgoederen, zo laag mogelijk te houden.”