De Boodschap
Kabinet van de President

Aanwakkeren nationalisme belangrijkste doel parade en defilé

Het Nationaal Leger (NL) is op schema met zijn voorbereidingen naar de parade en het defilé van 25 november aanstaande. Op vrijdag 18 november 2022 vindt er aan de Gravenberchstraat een pre-generale van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname (KPS) plaats. De generale naar de grote dag zal gehouden worden op 22 november.

Jaarlijks vinden op 25 november, de dag der onafhankelijkheid van Suriname, de parade en het defilé plaats. De troepen worden dan geïnspecteerd door de president van de Republiek Suriname als opperbevelhebber van het Nationaal Leger. Volgens kapitein Fräser Jermain, hoofd Operatie NL, is het belangrijk om een defilé en parade te houden omdat Suriname op die dag jarig is tezamen met het nationaal leger. “Het is sinds 1975 het geval dat wij elk jaar onze geboortedag vieren,” aldus kapitein Fräser. De legerleider gaf verder aan dat er voor de onafhankelijkheid nog geen sprake was van een Nationaal Leger. “Er bestond een Surinaamse krijgsmacht die onder controle viel van Nederland. Sedert 1975 zijn we onafhankelijk en hebben ons Nationaal Leger opgericht,” zegt kapitein Fräser.

Volgens de legerfunctionaris is het hijsen van de mammoetvlaggen sinds 2017 onderdeel van de viering van de onafhankelijkheid. “De bedoeling hierachter is om het nationalistisch gevoel vooral op hoogtijdagen aan te wakkeren en te koesteren, zodat men meer gaat beseffen wat deze speciale dagen inhouden,” stelt de kapitein. Op dinsdag 15 november zijn de mammoetvlaggen gehesen en wapperen op vier locaties te weten; voor het kabinet van de vice president, bij de rotonde aan de Van ’t Hogerhuysstraat, bij de rotonde aan de J. Lachmonstraat en op Zanderij nabij Johan Adolf Pengel luchthaven. Het publiek mag bij de komende Srefidensi viering enkele verassingen verwachten.