De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Bouw “Agricultural Technical Cooperation Centre” te Saramacca een feit

Te Tijgerkreek in het district Saramacca is door de president Chandrikapersad Santokhi de eerste steen gelegd voor de bouw van het “Agricultural Technical Cooperation Centre”. Onder de aanwezigen bevonden zich de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien en Chinese ambassadeur Han Jing en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca. Dit heugelijk feit vond plaats op zaterdag 20 mei 2023.

De op te zetten Agricultural Technical Cooperation Centre zal moderne faciliteiten met zich meebrengen. Los van de trainingen die verzorgd zullen worden aan agrariërs of agrarische ondernemers in spe, zal er ook begeleiding zijn in de praktische uitvoering. Ook een laboratorium met moderne technologie zal deel uitmaken van dit centrum. Hier zullen er onderzoeken gedaan worden naar de geteelde gewassen om niet alleen de kwaliteit steeds beter te maken, maar ook de productie te verhogen ter garantie van voedselzekerheid.

LVV-minister, Parmanand Sewdien liet optekenen dat als zoon van een landbouwer, dit bedrijf zijn hart heeft gestolen. Middels de ondertekening van de bouw van het “Agricultural Technical Cooperation Centre” door het Chinese bedrijf ‘China Hunan Linshi’ en namens Suriname door Norris Liu, voorzitter van de presidentiële werkgroep Suriname China Investeringscomité, zal de moderne technologie in de agrarische sector in Saramacca een feit zijn. De Chinese ambassadeur is net als de minister de mening toegedaan dat de mijlpaal die is bereikt in de agrarische sector tussen China en Suriname ook zijn hart heeft geraakt. “Suriname heeft een geweldig klimaat, enorme grond en zeker veel potentie. Meer oogst, is meer voedselzekerheid,” zegt de ambassadeur.

President Santokhi vertelt dat er zes maanden terug te Tijgerkreek, zaden van mais en ander waar in de grond zijn gedaan niet alleen om te oogsten, maar om vandaag het startsein van de bouw te geven van een innovatief centrum. “Laten we nu zaden in de grond doen, voor de generaties die moeten overnemen, voor grote industrieën, voor voedselzekerheid, voor een betere toekomst en niet alleen voor de oogst”, aldus het staatshoofd.