De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

CELOS organiseert velddag voor boeren op proeftuin te Saramacca

Ongeveer twaalf boeren uit verschillende districten zijn op dinsdag 21 maart geïnformeerd geworden door wetenschapper Rawieskoemar Chatterpal Msc van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). De boeren hebben informatie verkregen over cocosaanplanten met een intercroppingsysteem met andere gewassen.

De cocosbomen zullen binnen twee jaar al vruchten dragen. Om de 1 hectare proeftuin te Saramacca volledig te benutten wordt de cocosaanplant gecombineerd met het beplanten van andere snelgroeiende vruchten en groenten. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een ondersteunde rol in dit geheel. Het onderzoek wordt door CELOS uitgevoerd. De wetenschapper vertelt dat de hybride komkommerplant en watermeloen in twee maanden al vruchten draagt.

Tussen de Surinaamse bruine dwerg cocossoort is ook pompoen geplant, die binnen drie maanden al een vlotte oogst geeft. Ook papaja en banaan uit de proeftuin moeten succesvol geoogst worden. “Het ligt in de bedoeling om onze landrassen van diverse soorten groenten en fruit niet te laten uitsterven en de kwaliteit te verbeteren,” aldus Chatterpal.

De boeren konden na het veldbezoek genieten van een zoet stuk watermeloen en stukjes komkommer. De interesse in deze methode van landbeplanting is als positief ontvangen bij de boeren.