De Boodschap
De Nationale Assemblee

Chinese ambassadeur brengt beleefdheidsbezoek aan DNA-voorzitter Bee

De 14e ambassadeur van de Volksrepubliek China in Suriname, Z.E. Han Jing tevens opvolger van Z.E. Liu Quan, heeft op woensdag 22 september 2021, een beleefdheidsbezoek gebracht aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B. De DNA-voorzitter heeft tijdens het gesprek aangegeven dat hij de bijdrage in de vorm van donaties van persoonlijke beschermingsmiddelen en de 100.000 doses Sinopharm-vaccins door de Chinese autoriteiten in de strijd tegen het Coronavirus op prijs stelt.

De parlementsvoorzitter benadrukte ervan overtuigd te zijn “dat we samen met de Chinese gemeenschap in Suriname de politieke en culturele betrekkingen tussen Suriname en China op lange termijn verder kunnen bevorderen en ontwikkelen. We kunnen terugkijken op een sterk strategisch partnerschap, gebaseerd op de gewaardeerde principes van wederzijds respect en begrip”.

Al meer dan 45 jaar bestaan er diplomatieke banden tussen Suriname en China. Vanaf de tijd van deze diplomatieke betrekkingen heeft elke regering van Suriname zich consequent gecommitteerd aan vriendschappelijke betrekkingen in het algemeen en aan het Eén China-beleid in het bijzonder. De Volksrepubliek China heeft ook consequent ondersteuning geboden bij het voltooien van samenwerkingsprojecten gericht op de ontwikkeling van Suriname. Er zijn diverse projecten gerealiseerd met zowel de Chinese overheid als het Chinese bedrijfsleven. De relatie tussen Suriname en China heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld in een warme sfeer, gebaseerd op wederzijds voordeel en wederzijds respect.

De bilaterale relatie tussen de Republiek Suriname en de Volksrepubliek China is er een van strategische waarde en belang. Deze relatie strekte zich uit tot verschillende terreinen zoals gezondheidszorg, handel en economische samenwerking, cultuur, onderwijs en capaciteitsopbouw, huisvesting, infrastructuur, agrarische sector, veiligheid en gemeenschapsontwikkeling.

De ambassadeur heeft 51 laptops gedoneerd aan DNA. De symbolische overhandiging heeft aan het eind van het gesprek plaatsgevonden. In het verleden zijn er laptops en printers geschonken aan het hoogste College van Staat. Deze schenking onderstreept weer eens de goede betrekkingen tussen beide landen.
Namens het parlement en de Republiek Suriname heeft de DNA-voorzitter de felicitaties overgebracht aan de ambassadeur Han Jing met de 72ste vieringsformatie van de Volksrepubliek China op 1 oktober. De dag markeert het einde van de dynastieke heerschappij en de opmars naar democratie.