De Boodschap
Kabinet van de President

Continuïteit gemeenschapsprojecten noodzakelijk voor samenleving

“De continuïteit van de gemeenschapsprojecten, welke geïnitieerd worden door de regering, is zeer noodzakelijk voor de samenleving. Deze projecten moeten inkomsten genereren en armoede bestrijden”. Dit zegt Jaswant Doekharan, programmamanager van het Bureau Gemeenschapsprojecten in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname op dinsdag 9 mei 2023.

Het Bureau Gemeenschapsprojecten, dat valt onder het ministerie van Financiën en Planning, die de kosten van de activiteiten volledig dekt. Doekharan zegt dat er middels het uitvoeren van de projecten een mechanisme van duurzaamheid en continuïteit wordt opgezet, waarbij onderhoud en samenwerking centraal staan. Om dit doel te bereiken is in april vorig jaar het Bureau Gemeenschapsprojecten in het leven geroepen. Vanaf de aanstelling van het bureau wordt er hard aan de weg getimmerd om landelijk de gestreefde doelen te bewerkstelligen. En middels sociale activiteiten de lokale bevolking tegemoet te komen.

Volgens de programmamanager is er tot nu toe veel werk verzet. Hij verwijst hierbij naar projecten die in de afgelopen periode zijn afgeleverd. Deze zijn onder andere de onlangs in gebruik genomen loopbrug in het district Nickerie; de renovatie van de toiletgroepen in zowel het rijstdistrict als in Saramacca; in Paramaribo en Commewijne zijn verschillende trainingen verzorgd aan vrouwen; Ook is te Johanna Margaretha recentelijk een aula in gebruik genomen; verder is er in het district Coronie een vlaggenproject uitgevoerd om het nationaal gevoel in de samenleving te bevorderen. “Daar zijn er aardig wat vlaggenmasten geplaatst,” aldus Doekharan.

Voor dit jaar zijn er ook verschillende projecten ingediend die ter screening zijn aangeboden. Doekharan hoopt dat alle projecten uitgevoerd kunnen worden, zodat er geen teleurstellingen ontstaan. De projectcoördinator is tot nu toe tevreden en geeft aan dat deze projecten voor verlichting moeten gaan zorgen binnen de gemeenschap. Binnenkort wordt er een aanvang gemaakt met enkele nieuwe activiteiten. Een daarvan behelst de renovatie van een aula in het Boven-Suriname gebied.