De Boodschap
Justitie & Politie

DC’s Marowijne vragen meer inzet van politie en brandweer

De Districtscommissarissen (DC’s) van Marowijne Zuid West en Noord Oost vragen meer zichtbaarheid van zowel de politie als de brandweer in het gebied. Dit kwam naar voren tijdens een formeel kennismakingsbezoek van de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, en zijn delegatie op zaterdag 13 februari aan Moengo en Albina. In de delegatie van de minister zaten de korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade, de directeur Operationele Diensten Olton Helstone, de Regiocommandant Oost Suriname Hoofdinspecteur Regène Doua, de Sectorcommandant van het Korps Brandweer Suriname, Remie Markelo, het DNA – lid Genevievre Jordan en andere functionarissen.

Volgens burgermoeder Olivia Domini van Marowijne Zuid West stormt het van de klachten over het functioneren van de politie, vooral in Moengo en omgeving. Zij geeft aan dat zij niets anders te doen heeft, dan de minister hiervan in kennis te stellen en te verzoeken wat te doen aan de situatie. Zij zegt verder te gaan voor een goede samenwerking met de politie in het gebied, maar als de burgers klagen, moet er extra aandacht daaraan besteed worden. De naleving op de Covid-19 maatregelen en de controle daarop laat veel te wensen over. Gelet op de nonchalante houding van de bewoners is het voor DC Domini echt de bescherming van God dat de samenleving bespaard is gebleven van een uitbraak van de pandemie. Zij maakt zich zorgen en doet via de Juspol minister ook een beroep op het Ministerie van Volksgezondheid voor meer informatie over de voorzorgsmaatregelen om de besmetting te minimaliseren.

DC Clyde Hunswijk van Marowijne Noord Oost heeft de minister gevraagd om de controlepost bij het Marwina ziekenhuis beter te bemannen, zodat er optimale controle daar kan plaatsvinden. Ook de naleving van de Covid-19 maatregelen en de grenskwestie baart DC Hunswijk zorgen. De DC’s willen meer beweging van de brandweer binnen de gemeenschap van Moengo en Albina. Ze zien graag ook de brandweer op de fiets in de gebieden.

Samen met de minister en de delegatie is er gebogen over de problemen op het gebied van veiligheid in het district Marowijne. Huisvesting, logistiek, maar ook de onderbezetting bij de politie en de brandweer zijn allemaal zaken die onder andere aan de orde zijn gekomen. De politie van Moengo is zeer dringend aan een nieuwe werklocatie toe. Het huidig gebouw waarin zij nu vertoeven is niet representatief.  Minister Amoksi zegt daarom zich sterk te zullen maken voor de verdere afbouw van het multifunctioneel gebouw waar zowel de politie als de brandweer gehuisvest moet worden. Aan het DNA – lid Genevievre Jordan van het district Marowijne is gevraagd om binnen het parlement te pleiten voor de realisatie van het bouwproject dat al zoveel jaren is verwaarloosd.

Minister Amoksi heeft in zijn planning om zoveel mogelijk de dienstverlening van het ministerie uit te breiden. Thans is het ministerie bezig met het project Decentralisatie Rechtszorg, waarbij dit jaar nog de eerste unit in het district Marowijne zal komen te staan. Daarnaast wordt er naar mogelijkheden gekeken om andere afdelingen in het district te krijgen.