De Boodschap
Kabinet van de President

Districtscommissaris Bhola garandeert veiligheid samenleving op 24 maart

Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost garandeert de samenleving een veilig gevoel op vrijdag 24 maart aanstaande. Enkele activisten hebben voor die dag namelijk een grootse protestdemonstratie gepland. De burgervader heeft op maandag 20 maart 2023 in een gemoedelijke sfeer een onderhoud gehad met drie van de organisatoren. Hoewel er van hun kant nadrukkelijk is aangegeven dat zij geen vergunning voor het protest zullen aanvragen, hebben zij ook de garantie gegeven dat er geen herhaling van 17 februari jongstleden zal plaatsvinden.

Bij het gesprek met de activisten Maisha Neus, Marcel Oostburg en Marge Getrouw waren ook leden van de bestuursdienst en de stadspolitie aanwezig. De burgervader spreekt van een “gesprek in een positieve sfeer waarbij partijen vooral naar elkaar hebben geluisterd en de mensen ruim aan het woord zijn gelaten om te weten waarom en waarvoor de actie bedoeld is”. Aan de groep is voorgehouden dat zij op basis van de Grondwet het recht tot vreedzaam protest hebben, maar ook de plicht om vergunning aan te vragen. “Zij hebben aangegeven dat ze geen vergunning gaan aanvragen. Ik heb ze dan ook voorgehouden dat als ze geen vergunning aanvragen, het voor de dc ook heel moeilijk is om schriftelijk de voorwaarden vast te stellen waarbinnen zij zich zouden kunnen bewegen. Dus eigenlijk heeft men zichzelf beperkt om geen vergunning aan te vragen.”

De burgervader benadrukt dat veiligheid een van de belangrijke vraagstukken is tijdens protestdemonstraties. De acties moeten volgens hem niet ingaan tegen de veiligheidsregels. Het is van belang dat de veiligheid van eenieder gegarandeerd is: zowel van zij die demonstreren als zij die niet actief betrokken zijn. Dc Bhola zegt dat er vanuit de politie is aangegeven dat de veiligheid vrijdag gewaarborgd is. “Wij zullen te allen tijde alert en paraat zijn om zaken in goede banen te leiden zodat het een vreedzaam protest wordt.” Hij kan vooralsnog niet aangeven welke maatregelen de politie zal treffen voor wat betreft het Onafhankelijkheidsplein. De organisatoren hebben namelijk aangegeven hun actie op ‘”het Plein” te willen houden. Echter zegt de gezagsdrager dat het niet willen aanvragen van een vergunning een beperking hierop legt.

Hij garandeert dat de politie zal proberen de mensen zo goed als mogelijk te begeleiden. De organisatoren hebben volgens districtsvader Bhola ook aangegeven dat ze met hun eigen ordeploeg komen. “Ik geloof dat de intenties zuiver zijn, met ware bedoelingen en dat men niet komt voor een herhaling van 17 februari”, aldus de districtscommissaris. Hij laat verder optekenen dat er ook met ondernemers in de omgeving is afgestemd. Echter is er geen advies gegeven dat zij hun zaak gesloten houden. “Alles zal normaal verlopen: winkels, kantoren, bedrijven en dienstverlening zijn normaal open voor het publiek. De politie zal daar zijn om have en goed te beschermen; de regering zal er alles aan doen om de totale samenleving te beschermen.”