De Boodschap
Kabinet van de FirstLady

Donatie medische mondneusmaskers aan First Lady Mellisa Santokhi

Mede gezien de wereldwijde COVID-pandemie en de druk op de Surinaamse gezondheidszorg, is door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking onlangs tijdens zijn bezoek aan Nederland, het verzoek gedaan aan stichting DISHA (Doctors for International Health Support Agency met als werktitel Diaspora India Suriname Holland Agency), om te ondersteunen met onder meer medische mondneusmaskers. 

De stichting, onder leiding van voorzitter Ravee Rambharose (huisarts en kaderarts hart-en vaatziekten in Den Haag) en penningmeester, de heer Chan Chitan (makelaar en ondernemer), ondersteund door haar leden en sponsoren, is hiermee gelijk aan de slag gegaan. Met de steun van medisch adviseur, de heer Chander Mahabier (chirurg) heeft op vrijdag 18 september 2020 een donatie plaatsgevonden op de Surinaamse ambassade aan de First Lady van Suriname, mw. Mellisa Santokhi. De First Lady is bijzonder verheugd met deze donatie, temeer omdat zij zich als beschermvrouwe van de Surinaamse gezondheidszorg extra inzet voor verbetering van de gezondheidszorg. Ook zij had laten weten behoefte te hebben aan mond neusmaskers voor deze taak.

De stichting heeft door substantiële steun van onder andere Huisartsenpraktijk Rambharose, Sunda Food Group, apotheek Sahodrie, Kring Pharmacy (Suriname) en donatie van leden, de geste gedaan van 20.000 chirurgische maskers. Deze zijn op de ambassade in Den Haag symbolisch overgedragen en zullen in Suriname via de First Lady worden verspreid aan het COVID-team, RGD Saramacca en het ziekenhuis in Nickerie. Daarnaast zijn 100 FFP-2 maskers aan de First Lady overhandigd, voor de bescherming van medisch personeel voor de verpleging van met COVID-19 besmette patiënten. In deze tijden van schaarste kost zo’n FFP-2 masker al gauw € 10,- per stuk.

Niet alleen op medisch gebied, maar ook op het gebied van landbouw (rijstteelt in Nickerie, aardappel- en kousenband teelt en bodemsanering van landbouwgronden en daardoor hogere opbrengsten), volkshuisvesting, ondersteuning en herstructurering van de rechterlijke macht en ondersteuning van de petrochemische industrie, heeft stg. Disha experts in huis. Ook kan stg. Disha helpen bij het aanvragen van EU-subsidies. Belangrijke voorwaarde voor samenwerking met Stichting Disha is dat er concrete vragen vanuit Suriname, met als doel ondersteuning bij de wederopbouw, worden geformuleerd en formaliseert.