De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

Eerste toilettengroep opgeleverd te Saramacca

In het kader van het Gemeenschapsprojecten programma in de districten, gefinancierd door het bureau Gemeenschapsprojecten van het Kabinet van de President, heeft het commissariaat van Saramacca gekozen voor de bouw van twee openbare toiletten. Er is gekozen voor de plaatsen Calcutta en Uitkijk om deze openbare toiletten te plaatsen. Het openbare toilet van Calcutta is vandaag, 5 januari 2023 opgeleverd, terwijl er met de bouw van de  toilettengroep te Uitkijk een aanvang wordt gemaakt.

De materialen zijn gefinancierd en geleverd door het Kabinet van de President en de technische dienst van het commissariaat is met de bouw belast. Districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca, verklaarde bij de oplevering dat de toiletten behoren tot de elementaire voorzieningen die het commissariaat dient te treffen indien zij toerisme in het district duurzaam willen bevorderen. “Op de oost-west verbinding Paramaribo-Coronie/Nickerie visa versa ontberen wij goed onderhouden en nette openbare toiletten voor toeristen maar ook voor de burgers die Coronie/Nickerie visa versa aandoen voor andere doeleinden,” zegt de burgermoeder.

Te Uitkijk, nabij de Hamburg brug vormt zich een andere hotspot waar er in het weekend veel mensen bij elkaar komen langs het water voor recreatie, echter is dit gebied ook niet voorzien van een goed onderhouden openbare toilet. Hier zullen ook de mensen die via deze brug de verre districten en de stad  bezoeken gebruik van kunnen maken. De toilettengroep Uitkijk komt tegenover de brug op het oud SMS terrein. “Voor het gebruik van deze toiletten zullen de gebruikers een minimale bijdrage moeten leveren, ik denk aan SRD 5,- voor een bezoek. Ik roep hierbij dan ook alle gebruikers op om na een bezoek de toiletten in een nette staat te achter te laten,” aldus de districtscommissaris.

Jaswant Doekharan, project manager van het Bureau Gemeenschapsprojecten gaf aan dat dit het goede voorbeeld is in het voorzien van de eerste voorzieningen met betrekking tot ontwikkeling van de toerisme sector, met name sanitaire voorzieningen. Voorts bedankte hij ook het technisch team van het commissariaat Saramacca onder leiding van dhr. G. Ramkhelawan voor het opzetten van de openbare toiletten.

DNA-lid Rajindre Debie is ook aanwezig geweest bij de oplevering en heeft de dc en het Kabinet van de President gefeliciteerd met de oplevering van de eerste toilettengroep. Hij gaf in zijn korte toespraak aan dat Saramacca het voorbeeld district is qua onderhoud en netheid en deed een beroep op de beheerders van deze toiletten om het onderhoud ervan evenzo ter hand te nemen.

Toilettengroep Calcutta is te bereiken op het kantorencomplex naast het politie bureau van Calcutta. De groep bestaat uit één dames toilet, één heren toilet en één voor mensen met een beperking.