De Boodschap
Kabinet van de President

Erkenning leed een positieve stap naar reparatie

Gezien het Koninkrijk der Nederlanden aan de vooravond staat van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij, moet het herdenkingsjaar 2023 in het teken staan van erkenning”. Dit gaf de Nederlandse premier Mark Rutte op dinsdag 13 september 2022 aan, tijdens zijn toespraak in De Nationale Assemblee (DNA). Parlementsvoorzitter Marinus Bee, sprak van een positieve stap naar reparatie.

DNA-voorzitter Bee, geeft aan dankbaar te zijn voor de organisaties die al een tijdje timmeren aan de weg om te komen tot reparatie en herstelbetaling. De voorzitter ziet de erkenning als progressie. “We zijn geen roepende meer in een woestijn. We hebben gehoor gekregen en niet lang geleden hebben we ook een parlementaire delegatie gehad, dus het is op de politieke agenda. Dat is voor ons belangrijk zowel in Nederland en Suriname”.

De parlementsvoorzitter is van mening dat het wederzijds respect tussen Suriname en Nederland leidt naar een betere samenwerking dat voortgezet moet worden. “Dat we vandaag hier de minister-president van Nederland op bezoek hebben, geeft aan dat er nu beter wordt samengewerkt”, stelt de voorzitter.