De Boodschap
Kabinet van de President

EU ondersteunt democratie en rechtstaat in Suriname

Een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU) heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Het gaat om een delegatie geleid door Helena König, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Dienst voor extern optreden van de EU. König heeft eerder op de dag in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een ontmoeting gehad met regeringsfunctionarissen. Beide bijeenkomsten hebben plaatsgevonden op vrijdag 17 maart 2023.

 

Bij de meeting met de regering waren aanwezig de ministers Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. BIBIS-minister Albert Ramdin heeft virtueel geparticipeerd. Daarnaast hebben ook diplomaten van Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Polen geparticipeerd in de bijeenkomsten. De EU-delegatie heeft Suriname bezocht met als doel ondersteuning uit te spreken aan de regering en voor de democratie in Suriname. Tijdens het onderhoud hebben partijen zich ook gebogen over het versterken van de rechtstaat, versterken van instituten, intensiveren van de samenwerking tussen Suriname en de EU onder meer op het gebied van handel en investering.

President Santokhi betitelt het bezoek van de EU-delegatie als heel belangrijk. Hij merkt op dat Suriname in het kader van het buitenlandbeleid ondersteund wordt door belangrijke landen zoals de lidlanden van de EU. Daarnaast is de steun ook van belang in het proces van het versterken van de democratie in Suriname. President Santokhi: “De internationale partners erkennen de economische moeilijkheden waarmee de bevolking van Suriname wordt geconfronteerd en de opoffering die moet worden gemaakt om de economie weer in evenwicht te brengen met de hulp van instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de EU en andere donoren door middel van een inclusieve dialoog.”

Volgens EU-functionaris König zal het Europees statenverband samen met zijn partners de democratie in Suriname blijven steunen. De EU wil Suriname zich zien ontwikkelen en het Surinaamse volk zien bloeien in een land waar de democratie wordt gehandhaafd en de rechtsstaat wordt gerespecteerd. “Met dit bezoek is ook een signaal van ondersteuning gegeven naar de regering, dat de wereld meekijkt en geen bedreiging van de democratie in Suriname gaat tolereren”, zo voegde president Santokhi vervolgens eraan toe.