De Boodschap
Kabinet van de PresidentLandbouw, Veeteelt & Visserij

FAO/SAMAP overhandigt landbouwequipment aan belanghebbenden

In navolging van de eerdere overhandigingen van Matching Grant Facility (MGF) equipment, heeft FAO/SAMAP op vrijdag 19 mei 2023 opnieuw een overdrachtsceremonie georganiseerd, waarbij tractoren en graafmachines zijn overgedragen aan twee Large Grant-begunstigden en ongeveer 200 kleine landbouwmachines en verwerkingsapparatuur aan bijna 70 Small Grants-begunstigden uit de districten. De ceremoniële overhandiging vond plaats in het SAIS- gebouw op het terrein van het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV). Onder de aanwezigen bevonden zich Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, Erick Zeballos en de FAO-vertegenwoordiger van Trinidad & Tobago en Suriname.

Minister Parmanand Sewdien van LVV toonde zich ingenomen met de geste en gaf tijdens zijn toespraak aan dat het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) een initiatief is van de regering van Suriname, welke wordt uitgevoerd door de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en gefinancierd met middelen afkomstig van de Europese Unie (EU). Hij noemt dit slechts een aanzet om de agribusiness te stimuleren. Volgens hem moeten er faciliteiten gecreëerd worden om de agrariërs te blijven stimuleren, zodat de productiecapaciteit toeneemt. De bewindsman geeft verder aan dat er wordt gewerkt aan wetgeving, goede infrastructuur en kapitaal om deze sector weer te laten bloeien.

SAMAP heeft tot op heden aan meer dan 72% van de toegekend begunstigden van de tweede oproep van de Matching Grant Facility (MGF 2), landbouwmateriaal overhandigd. Sedert december 2022 zijn er meer dan 2000 items geleverd. De eerste set van graafmachines en tractoren is geleverd aan twee Landbouwcoöperaties te weten Coöperatie Verenging Zondagse Markt (De Nieuwe Grond) en Landbouwcoöperatie Montoe (Marowijne). Verder zijn alle 10 districten voorzien van meer dan 200 stuks aan landbouwequipment waaronder sprayers, shredders, brushcutters, waterpompen en cassave verwerkingsmachines ten behoeve van de Small Grant Beneficiaries.