De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

Geen Consude-deelname voor Suriname dit jaar

Suriname zal dit jaar toch niet deelnemen aan de Zuid-Amerikaanse schoolsportwedstrijden in Paraguay. De reden hiervoor is dat de benodigde financiële middelen om de jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 12-14 jaar te laten participeren, niet op tijd zijn ontvangen. Suriname zou meedoen op de onderdelen atletiek, zwemmen, judo en schaken. In tegenstelling tot de voorgaande edities was vanwege het beperkt budget slechts gekozen voor deze 4 takken van sport.

De administratieve en logistieke voorbereidingen waren voor 95% reeds in place en zou de ongeveer 60 man sterke delegatie op maandag 5 december zijn afgereisd naar Asuncion. De Spelen zouden van 6 t/m 10 december aanstaande worden gehouden in de hoofdstad van Paraguay. Aanvankelijk was Brazilië aangewezen om deze editie als gastheer op te treden, echter trok dit land zich om logistieke redenen terug. Nadat binnen de Zuid-Amerikaanse Schoolsport Federatie (Consude) gevraagd is welk land alsnog kan inspringen, heeft Paraguay zich bereid verklaard om deze – voor de schooljeugd van dit continent belangrijk meetmoment – te huisvesten.

Suriname heeft in 2019 voor het laatst deelgenomen aan de Consude Games en daarna heeft de Covid-periode een tijdelijke stop gebracht aan dit toernooi. De Stichting Schoolsport Federatie Suriname (SSFS) onder welke organisatie de Surinaamse afvaardiging valt, betreurt het dat op de valreep de beslissing moest worden genomen om de deelname niet te laten doorgaan. Zij biedt haar verontschuldigingen aan de sporters en technische leiding die zich hebben voorbereid op dit meetmoment. De SSFS kijkt uit naar een positief schoolsportjaar in 2023.