De Boodschap
Kabinet van de President

International Girls in ICT Day in Moengo

Tijdens de International Girls in ICT Day 2022, welke als thema had ‘Acces en Safety (Toegang en Veiligheid)’, werden meisjes van 3 mulo scholen te Moengo de verschillende mogelijkheden binnen de ICT-sector bijgebracht. Op 28 april 2022 mochten de meisjes deelnemen aan verschillende activiteiten om hen te interesseren voor de richting informatie- en communicatietechnologie (ICT) te kiezen en werden zij ook geïnformeerd over de gevaren ervan. Op initiatief van de International Telecommunication Union (ITU) in samenwerking met het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme wordt voor de tiende keer de International Girls in ICT Day in Suriname georganiseerd.

Meisjes van de Barronschool, de Hubertus Waaldijk mulo 1 en Humbertus Waaldijk mulo 2 te Moengo hebben geparticipeerd in de activiteiten. Er waren 3 lokalen waar de meisjes informatie kregen over onder andere de bouw van een computer, 3D printen, coderen door ‘codettes’ (vrouwen die coderen) en computer onderhoud. Vicepresident Ronny Brunswijk en districtscommissaris Olivia Dominie waren bij die gelegenheid aanwezig. “Grijp de kans om je te ontwikkelen. Suriname heeft de bijdrage van elk van jullie nodig voor de duurzame ontwikkeling op het gebied van ICT”, sprak vicepresident Ronnie Brunswijk de meisjes toe.

In samenhang met het thema ‘Access and Safety’ werden de meisjes geïnformeerd over de gevaren bij het delen van informatie en ongepaste beeldmateriaal via het internet. “Ook vrouwen kunnen in de ICT-sector een carrière maken en dat moeten we stimuleren” , stelt, Lucrethia Pinas, onderdirecteur Directoraat Communicatie. De meisjes waren zeer enthousiast en toonden veel interesse. De International Girls in ICT Day  is een wereldwijde beweging die meisjes en jonge vrouwen aanmoedigt om onderwijs in wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde (STEAM) te volgen, en STEAM-carrières te inspireren, inclusief loopbaantrajecten, carrièremogelijkheden en -vooruitgang en de gemeenschap te betrekken en samenwerking te bevorderen door middel van partnerschappen. Het is in de planning om, na evaluatie meer van dit soort activiteiten in de districten te organiseren.