De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Jongeren Nickerie grijpen aanbod AWJ aan om computervaardigheden te leren

Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft de training Computervaardigheden ook gebracht naar Nickerie, nadat het eerder de districten Marowijne en Commewijne heeft aangedaan. Een groep van 33 enthousiaste jongeren heeft op maandag 20 maart 2023 een aanvang gemaakt met de training. Het ministerie van AWJ biedt deze training kosteloos aan. Dit in het kader van het projecr Computertrainingen voor schoolgaande tienermoeders en vroege schoolverlaters. Het project wordt in verschillende districten uitgevoerd door het onderdirectoraat Jongeren Aangelegenheden (NJA). Bij deze gelegenheid zijn de jongeren toegesproken door de directeur van Jeugdzaken, Genti Mangroe; de onderdirecteur NJA, Madhoeri Moenesar; directeur van Jamaata Education Center, Jennifer Landveld-Amaata en de districtstrictscommissaris van Nickerie, Serita Gobardhan.

Directeur Mangroe van Jeugdzaken, heeft het belang van het bezitten over computervaardigheden benadrukt. Zij heeft de jongeren erop geattendeerd dat ICT-kennis niet meer is weg te denken uit de digitale samenleving waarin wij nu leven en waarin elk aspect van ons leven sterk wordt beïnvloed door digitalisering, waaronder onze communicatie en sociale contacten, de manier waarop we werken en leren. Deze training is volgens haar een aanzet om zich verder te ontwikkelen op dit vlak. Voorts kunnen de computervaardigheden volgens haar van cruciaal belang zijn bij het betreden van de arbeidsmarkt om in aanmerking te kunnen komen voor een vacature. Mangroe verwacht dat de jongeren zich ten volle zullen inzetten en elkaar op de twee weken durende training zullen stimuleren en empoweren om de training met succes af te ronden. De onderdirecteur NJA, Moenesar, heeft aangegeven dat jongeren moeten beseffen dat er binnen het onderwijs steeds meer digitaal met elkaar wordt gecommuniceerd. Vooral bij het maken van schoolopdrachten en het houden van presentaties wordt steeds meer gebruik gemaakt van ICT-mogelijkheden. Ook helpen computervaardigheden bij het volgen van online-onderwijs binnen en buiten het district.

De burgermoeder, Gobardhan, heeft haar eigen levenservaring gedeeld met de jongeren met de bedoeling dat ze kracht daaruit putten om niet op te geven in het leven. Ze vertelde dat ze veel heeft moeten trotseren om leerkracht te worden. Maar ze heeft het niet daarbij gelaten. Door haar drang om te werken voor het district heeft ze zich ook in de politiek moeten bewijzen om uiteindelijk burgermoeder te worden. Studeren en doorzetten zullen volgens haar altijd lonen. Tegen deze achtergrond riep ze de doelgroep op om meer dan ooit wilskracht te tonen dwars door elke situatie heen, te beginnen met het succesvol doorlopen van deze training. De directeur van Jamaata Education Center, Landveld-Amaata, heeft de jongeren kunnen enthousiasmeren met wat ze allemaal aan nuttige dingen zullen kunnen doen als ze eenmaal de computervaardigheden onder de knie hebben. De goed opgekomen jongeren hebben blijk gegeven van hun betrokkenheid en van hun volharding om de eindstreep te halen.