De Boodschap
Kabinet van de President

Lezing gezonde leefstijl in het kader van Caribbean Wellness Day

Alle Caricom-lidlanden gedenken op de eerste zaterdag van september Caribbean Wellness Day. Dit jaar valt deze dag op 10 september. In aanloop hiernaartoe vond op woensdag 7 september 2022 in de trainingsruimte van het ministerie van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een lezing plaats over een gezonde levensstijl. Deze lezing werd verzorgd door Ayurveda beoefenaar, psycholoog én andragoog, drs. Amrika Anroedh. Het thema voor dit jaar is “Power through Collective Action” en het subthema luidt: “Our Neighbourhood Our Health”.

Preventie tegen ziekte is een belangrijk aspect van de Ayurvedische filosofie. Drs. Anroedh, die lid is van de Stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen, werd vanwege zijn expertise gevraagd een lezing te verzorgen over een gezonde levensstijl. “We hebben wel lekker te eten in het Caribisch gebied, maar niet alles is gezond”, deelt de deskundige. Hij is van mening dat een gezonde levensstijl van jongs af aan moet worden aangeleerd. De Caricom-landen staan bekend om het hoge aantal niet-overdraagbare aandoeningen oftewel non-communicable diseases (NCD’s). Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor de meeste NCD-sterfgevallen. “Dat kan je niet alleen stoppen met meer artsen en specialisten, maar ook door goede preventie en goeie kennis”.

De Caribbean Wellness Day wordt gekoppeld aan de Caribbean Wellness Week, waarbij van 10 tot en met 16 september gezondheidsactiviteiten zullen worden ontplooid. De Surinaamse regering wenst middels verschillende gezondheidsgerelateerde activiteiten de Caribbean Wellness Week wat uitgebreider te belichten. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid zal op 10 september de officiële kick-off van deze week gegeven worden. Bij de activiteiten in dit kader zullen verschillende districten betrokken worden.