De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

Minister Emanuël installeert nieuwe directeur IBAS

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport heeft op dinsdag 26 juli de nieuwe directeur geïnstalleerd voor het Instituut voor Bestuursambtenaren in Suriname (IBAS). Voortaan wordt de organisatie geleid door Harriette Inge. IBAS speelt een belangrijke rol bij het opleiden van kader ten behoeve van de bestuursdienst. Deze opleidingen zouden zijn afgestemd op de kennisvereisten voor benoeming in de functie van bestuursopzichter en hoger in de bestuursdienst.

Minister Emanuël haalde aan dat Inge de ervaring en deskundigheid heeft om deze functie te bekleden. Ook is het volgens de bewindsvrouw geen onbekend terrein voor Inge. De oorsprong van IBAS bevindt zich in de tijd van de toenmalige minister Werner Vreedzaam, echter is de organisatie verwaarloosd in de jaren ernaar. In 2009 kreeg het de naam IBAS, bij een nieuwe oprichting, waar Inge reeds achter stond. Ook hierna is er weinig gebeurd bij dit kennisinstituut. Minister Emanuël zegt dat de nieuwe directeur IBAS uit het moeras zal moeten halen. Ze gelooft dat met Inge IBAS naar een hoger niveau getild kan worden.

“Hiermee kunnen de bestuursambtenaren op het niveau gebracht worden, waar het ministerie hen wilt. Dit zal moeten geschieden door de trainingen die het instituut verzorgt. Het instituut moet staan voor kwaliteit en moet nu op een moderne en professionele manier uitgedragen worden. Met het instituut waren bestuursambtenaren mensen met gezag. Dat is de afgelopen tijd gedaald, daar moeten we naar terug”, aldus de minister.

De nieuwbakken directeur gaf aan dat bestuursambtenaren opgeleid moeten worden waar zij wonen en werken. IBAS heeft in elke district een afdeling gehad. In de komende periode zal er verder gewerkt worden hieraan.

De directeur van Regionale Ontwikkeling Mavrick Boejoekoe, feliciteerde Inge en gaf net als de minister aan, dat hij er vertrouwen in heeft dat zij het werk het best zal aankunnen. “Er wordt op uw deskundigheid gerekend”. De directeur van regionale Ontwikkeling gaf aan dat Inge te allen tijde op de ondersteuning van het ministerie mag rekenen.

De bewindsvrouw wees haar erop om rekening te houden met de financiële uitdaging in het land. Ze raad daarom de nieuwe directeur aan, om bij problemen die te bespreken met de departementsleiding. Dit zodat er gezamenlijk naar een passende oplossing gezocht kan worden.