De Boodschap
Openbare Werken

Minister Nurmohamed doet aftrap Saramacca Canal System (SCS) Rehabilitation Project

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken deed op 22 februari 2022 in de ballroom van Hotel Torarica de aftrap van het Saramaccakanaal Systeem Rehabilitatie project ten behoeve van het afwateringsbeheersplan van Suriname. Het doel van het Saramacca Canal System (SCS) Rehabilitation Project is om het overstromingsrisico in groot Paramaribo en omgeving te verminderen en de werking van het Saramaccakanaal Systeem te verbeteren. Het rehabilitatieproject wordt gefinancierd door de Wereldbank.

“De launch vandaag is theoretisch, aangezien dit project sinds 2015 in voorbereiding is” geeft minister Nurmohamed aan. “Als eerste stap zal het Saramaccakanaal gebaggerd en geprofileerd worden en de tweede stap houdt in, het ontwikkelen van een nieuw ontwateringsplan voor groot Paramaribo, Wanica en een deel van Saramacca,” stelt de bewindsman.  Hiertoe is het bestaande masterplan door deskundigen uitgebreid en zal deze een leidraad vormen bij te nemen stappen voor systematische vermindering van wateroverlast in groot Paramaribo.

Het plan houdt ondermeer in het schoonmaken en herprofileren van delen van het Saramaccakanaal, rehabilitatie van de sluizen en schutsluizen om te zorgen dat deze de oorspronkelijke functies weer krijgen. “Er worden oplossingsmodellen uitgewerkt zodat wij als overheid weten waar er zaken aangepakt moeten worden. Met een breed draagvlak en betrokkenheid van alle stakeholders kan de regering de uitdaging van een oplossing op langer termijn wel aan” stelt minister Nurmohamed.

Het project zal ruim 4 jaar in beslag nemen en informatie kan betrokken worden op de socialmedia platforms en website betreffende het SCS Rehabilitation Project.