De Boodschap
Kabinet van de President

Minister Ramadhin: “Uitstroom verpleegkundigen NICU groter dan instroom”

De uitstroom van het aantal verpleegkundigen binnen de Neonatale Intensive Care Unit (NICU/PICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid veel groter dan de instroom. De bewindsman stelde op dinsdag 19 juli 2022 in de Nationale Assemblee (DNA) dat er hier sprake is van een planningsprobleem en dat er op korte termijn aan lokale aanwas niet genoeg verpleegkundigen zullen zijn om de afdeling te versterken. De regering heeft daarom in overleg met de artsen en directie van het AZP besloten NICU-personeel uit het buitenland te halen.

De regering hoopt deze groep buitenlandse krachten – die naar de door de artsen aangegeven behoefte op tien gesteld is – zo snel mogelijk te werk gesteld hebben op de afdeling NICU. “…Met als doel dat een aantal levens gered kunnen worden en de kwaliteit van het leven van deze pasgeborenen ook bevorderd kan worden”, aldus minister Ramadhin. De bewindsman zegt dat er behalve de NICU/PICU ook andere belangrijke afdelingen zijn, die een tekort aan personeel hebben. Hij noemt de operatiekamer waarvan ook een aantal assistenten vertrokken zijn. Echter is gelet op de instroom de aanvoer van algemeen verpleegkundigen volgens de minister redelijk te noemen. Vanwege het ontbreken van gespecialiseerde opleidingen – welke structureel niet in place zijn in Suriname – is het een enorme uitdaging om de gespecialiseerde afdelingen op tijd en goed te bemannen.

Minister Ramadhin informeerde het parlement dat de eerste opleiding Kinderverpleegkunde in 1985 plaatsvond, terwijl 27 jaren later (2012) op initiatief van het Diakonessenhuis wederom zo’n opleiding werd gestart. Thans is het AZP bezig met de derde groep. Het Elsje Finck-Sanichar COVAB is in januari 2022 met ondersteuning van de regering en een boost van 375.000 SRD ook aangevangen met de opleiding Kinderverpleegkunde. Deze duurt drie jaren, met 18 maanden NICU-opleiding. Minister Ramadhin: “Dus het is duidelijk dat wij op korte termijn aan lokale aanwas niet genoeg verpleegkundigen zullen hebben om de afdeling te versterken.” Desondanks wordt bij de opleidingen die nu lopen, getracht de module Acute Zorg bij Kinderen versneld in te voeren, zodat in ieder geval de aanwas naar NICU versneld wordt. Inmiddels zijn reeds netwerken aangeboord om de groep van tien NICU-verpleegkundigen uit het buitenland te halen.

Verder is volgens de volksgezondheidsminister vanuit de regering ook gevraagd dat wordt gekeken naar de aanpassing van een toelage voor in dit geval de NICU-verpleegkundigen. Een veel duurzamere oplossing is echter de integrale invoer van een nieuwe loonreeks voor de zorgsector oftewel een sector brede collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Minister Ramadhin: “Dat zal natuurlijk niet nu gebeuren, maar er is genoeg voorbereiding en discussie nodig om in de materie te gaan en daartoe consensus te bereiken, maar ook de uitvoer moet haalbaar zijn.”