De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Minister Ramdin en Cubaanse ambtgenoot verdiepen bilaterale relatie

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens zijn missie in Cuba een bilateraal onderhoud gehad met zijn ambtgenoot Bruno Rodríguez Parrilla, minister van Buitenlandse Zaken (MINREX) in Cuba. Dit vond plaats op 8 september 2022. Namens Cuba waren eveneens aanwezig Eugenio Martínez Enríquez, Algemeen directeur van MINREX voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Eduardo Lázaro Escandell Santana, MINREX-functionaris van het directoraat voor Midden-Amerika, Mexico en het Caribisch gebied, tevens expert in Suriname. Bij die gelegenheid was namens Suriname eveneens aanwezig Wendy Paulus-Aminta, buitengewoon- en gevolmachtigd ambassadeur in Cuba.

De Surinaamse bewindsman gaf aan dat het bezoek de doelstelling had om de samenwerking te verstevigen, het brainstormen over brandende vraagstukken, het fundament leggen voor sterkere samenwerking en oplossingen te brengen in de knelpunten van de gezondheidszorg en het uitbreiden van de relatie.

Tijdens dit gesprek wisselden de ministers van gedachten over de huidige stand van zaken in de relatie tussen beide landen en bekrachtigden de wil om deze verder te ontwikkelen. Zij analyseerden verder ook de mogelijkheden om de huidige samenwerking aan te passen aan de voorwaarden van elk land. De ministers bespraken ook de betrekkingen tussen Cuba en de lidstaten van de Caraïbische Gemeenschap, waarvan het pro tempore- voorzitterschap wordt gedragen door Suriname.

Minister Rodríguez Parrilla sprak zijn dank uit aan president Chandrikapersad Santokhi voor zijn verklaring tegen de uitsluiting van Cuba in de ‘IX Summit of the Americas’ van juni 2022 en voor de steun van Suriname voor de veroordeling van het Amerikaanse embargo dat reeds langer dan 60 jaar aan Cuba is opgelegd. De bewindsman feliciteerde Suriname eveneens met de herdenking van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de Caricom.

Vervolgens informeerde minister Ramdin dat president Santokhi gedurende de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de door de Verenigde Staten van Amerika (VSA) opgelegde blokkade zal veroordelen. Ook zal de president op korte termijn een bilateraal bezoek brengen aan de VSA waarbij het standpunt met betrekking tot de blokkade ook zal worden doorgegeven. De bewindsman voegde eraan toe dat er via diplomatieke kanalen een uitnodiging zal worden opgestuurd naar de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken. Minister Ramdin gaf verder aan dat de mogelijkheid bestaat voor wederzijdse bezoeken van beide presidenten alsook de gezamenlijke viering van de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november.

Minister Rodriguez Parrilla gaf zijn wens te kennen voor niet alleen collectieve samenwerking in Caricom-Cuba verband maar ook in CELAC. Hij gaf verder aan dat de Caricom een belangrijke rol zou kunnen vervullen om de dialoog tussen Cuba en de VSA te bevorderen.