De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Minister Ramdin voert bilaterale gesprekken in Mexico

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens zijn deelname aan de 21ste Vergadering van Buitenlandse Ministers van ‘The Community of Latin America and Caribbean States’ (CELAC) bilaterale gesprekken gevoerd met bevriende landen. Het was weer na lange tijd dat ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar kwamen. Er zijn verschillende zoommeetings geweest met Caricom-, Latijns-Amerikaanse als Zuid-Amerikaanse collega’s.

Suriname heeft bilaterale gesprekken gevoerd met een aantal landen waaronder Panama, El Salvador, Colombia, Costa Rica, Argentinië, Peru en Caricom-lidlanden. Met Panama en Costa Rica is er gesproken over handel en toerisme. Costa Rica heeft heel veel ervaring op het stuk van ecotoerisme. Panama wil nadrukkelijk met Suriname samenwerken ter voorbereiding van de UN Climate Change Conference of the Parties (COP26). De gesprekken met Colombia is van belang vanwege het feit dat beide landen een vrij nauwe relatie hebben. Er is afgesproken dat er bezoeken zullen plaatsvinden, waarbij met name op het stuk van de veiligheid en de samenwerking tussen de veiligheidsdiensten gesprekken zullen plaatsvinden.

In Caricom-verband ligt er een bezoek aan Trinidad & Tobago in de planning. Volgens schema zou minister Ramdin ook naar het eiland afreizen, maar hiervan is op het laatste moment afgezien, omdat Trinidad niet volledig open is en bepaalde gesprekken derhalve niet zouden kunnen plaatsvinden. Deze gesprekken zullen gestart worden op het moment dat Trinidad weer volledig open is. Minister Jerome Walcott van Barbados heeft gevraagd voor een bezoek aan dit eiland, waarmee Suriname reeds een economische samenwerkingsovereenkomst heeft. Er zullen dan gesprekken gevoerd worden op het stuk van voedselvoorziening en investeringen door Barbadianen in de agrarische sector van Suriname. Minister Ramdin brengt in herinnering dat premier Mia Mottley van Barbaods recentelijk Guyana heeft opgeroepen aan soyateelt te doen, dit gezien de stijgende prijzen voor kookolie. Deze oproep geldt volgens minister Ramdin ook voor Suriname.