De Boodschap
Justitie & Politie

OM start met landelijke virtuele voorgeleiding

Het Openbaar Ministerie (OM) is op maandag 30 januari 2023 gestart met het virtueel voorgeleiden van verdachten. Voorheen werden verdachten fysiek verhoord door de officier van justitie op het Parket van de Procureur Generaal. Alleen verdachten in Nickerie en Coronie werden tot nu toe virtueel (via een videoverbinding) verhoord.

Waarnemend Procureur Generaal Garcia Paragsingh had in december reeds laten weten dat het OM de virtuele verhoren landelijk zou invoeren. In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar zijn alle voorzieningen getroffen om verdachten voor te geleiden via een videoverbinding. Op 30 januari jongstleden zijn de eerste verdachten reeds virtueel verhoord.

Met de virtuele voorgeleiding bespaart het de staat de hoge kosten voor het vervoeren van verdachten. Daarnaast is voor deze methode gekozen omdat de Parketwacht niet beschikt over voldoende voertuigen. In de coronaperiode zijn verdachten telefonisch voorgeleid, maar de PG geeft de voorkeur aan videobellen omdat de officier van justitie dan ook de verdachte kan zien. De virtuele kamers zijn landelijk op diverse politiestations ingericht.