De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Onderwijs- en beroepenbeurs gestart in Apoera

Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen hebben op dinsdag 03 augustus 2022 de onderwijs- en beroepenbeurs te Apoera bezocht. Deze beurs is georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Gerda Kajuffa, Hoofd van het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS), heeft minister Marie Levens vertegenwoordigd en de aanwezigen toegesproken. Ze gaf de bezoekers mee dat zij heel goed moeten nadenken over het beroep, dat zij later willen uitoefenen.

Het MinOWC is in Apoera om ook de schoolkinderen van die omgeving te informeren over de verschillende onderwijs- en beroepsmogelijkheden. Volgens Kajuffa is het belangrijk, dat kinderen de juiste studierichting kiezen en ook gericht werken aan het vakkenpakket dat daarvoor nodig is.Districtssecretaris Paul Williams spreekt van een unieke gelegenheid. Hij moedigde de aanwezigen aan om gebruik te maken van deze mogelijkheid om aan informatie te komen. “In plaats dat u naar de beurs komt, is die naar u toe gekomen, dus gebruik deze kans goed,” is zijn oproep. De onderwijs- en beroepenbeurs is enthousiast ontvangen in het gebied.

Verschillende organisaties zijn naar Apoera afgereisd om de informatie over hun instituut te delen. De bezoekers kunnen onder andere informatie inwinnen over het Imeao, Natin, Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Korps Brandweer Suriname(KBS), Hair Styling Center Suriname en Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Ook het Directoraat Cultuur is vertegenwoordigd. Beeldend kunstenaar Kurt Nahar heeft zijn ervaringen ook gedeeld met de aanwezigen.“We staan er niet bij stil hoe belangrijk zo’n trip is voor de kinderen hier. Na jaren is het Directoraat Cultuur weer betrokken en ik vind het fijn dat de huidige leiding heeft besloten mee te doen. De participanten hebben hierdoor ook de kans elkaar te leren kennen en te netwerken. Het moet niet bij Apoera blijven,” vindt Nahar.

Tijdens de beurs worden er ook informatieve filmpjes vertoond. Er wordt gesproken met pastry chef Xaviera Mijnhijmer, die onder andere taarten bakt, geoloog Xavier Frankel die vertelt over zijn werkzaamheden. Dwight Emanuel is meubelmaker en deelt ervaringen over zijn beroep. Hij legt ook uit welke opleidingen hij heeft doorlopen.Projectmanager Natasia Tjang A Sin vertelt over haar baan, terwijl Fally van Gennip, die danser is, ingaat op zijn beroep. “Als ik het kan, dan kan je het ook. Die mindset moet je hebben,” is zijn bemoediging. Systembeheerder van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), Clyde Tjitrodipo, deelt ook informatie over zijn beroep. Op de beurs die online te volgen is, kunnen ook kinderen uit andere districten hun informatie halen. De onderwijs- en beroepenbeurs te Apoera wordt op donderdag 4 augustus 2022 afgesloten.