De Boodschap
Kabinet van de President

Oude ID-kaarten bij uitzondering bruikbaar tot december 2023

Het parlement heeft de ID-kaartenwet 2018 gewijzigd om burgers die nog niet in aanmerking zijn gekomen voor een nieuwe e-ID, tegemoet te komen. De wijziging houdt in dat de oude ID-kaarten nu geldig zijn tot en met december 2023, in plaats van maart 2022. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken geeft hierover nader uitleg. Het gaat om burgers die nog niet over een nieuwe identiteitskaart beschikken.

“Er is een situatie ontstaan, waarbij er te weinig materiaal is voor de aanmaak van nieuwe kaarten. De oude ID-kaart is alleen geldig, wanneer u een strookje kunt overleggen dat uw nieuwe kaart nog niet af is. Mensen die nog geen nieuwe e-ID hebben, konden geen zakendoen met de bank. Als overheid kunnen we dat niet toelaten, vooral als het niet de schuld is van de burgers”, aldus de bewindsman.

Intussen zijn ongeveer driehonderdduizend burgers reeds in aanmerking gekomen voor hun nieuwe identiteitskaart. De bewindsman zegt dat nog ongeveer honderdduizend mensen in aanmerking dienen te komen. Daarnaast heeft nog niet eenieder een aanvraag gedaan. De minister zegt dat er intussen al een bestelling geplaatst is voor nieuw materiaal. Ook de betaling heeft reeds plaatsgevonden. “Ik ben blij dat het parlement een initiatiefvoorstel heeft ingediend en dat dit kamerbreed is aangenomen”, zegt hij doelend op de goedkeuring van de wijzing van de ID-kaartenwet van 2018.