De Boodschap
Volksgezondheid

Patiëntentransferproject tussen Suriname en Frans-Guyana

Een Frans-Guyanese delegatie van het Frans-Guyanese West Guyana Hospital Centre (Chog) heeft een bezoek gebracht aan het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn daarbij gesprekken gevoerd met minister Amar Ramadhin over het Surinaamse patiëntentransferproject tussen het Frans-Guyanese West Guyana Hospital Centre in Saint-Laurent-du-Maroni en het Marwina Ziekenhuis. Dit moet eind oktober een feit zijn.

Alexandre de la Volpilière, adjunct-directeur-generaal van de ARS (de Regionale Gezondheidsdienst van Frans-Guyana), Chog-directeur Didier Guidoni en Fredrik Terlutter, hoofd Samenwerking bij de Chog, hebben de modaliteiten van deze overdrachten besproken met minister Ramadhin en de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul.

Binnen dit project vallen Surinaamse patiënten die in stabiele toestand verkeren en zijn opgenomen in het Frans-Guyanese West Guyana Hospital Centre. Het doel is om bedden vrij te maken in het ziekenhuis.

Het Frans-Guyanese West Guyana Hospital Centre zal zorgen voor het vervoeren van de patiënten. Aan Surinaamse kant zullen medische teams maximaal tien patiënten kunnen opvangen, voor maximaal tien dagen. Als de toestand van de patiënt dit vereist, zou een terugkeer naar het Frans-Guyanese West Guyana Hospital Centre worden georganiseerd.

Er is tevens gebruik gemaakt van de gelegenheid om te praten over meerdere gebieden van samenwerking met name in de diagnostiek en medicatievoorziening, vooral gericht op de grensgebieden tussen Suriname en Frans-Guyana.