De Boodschap
Kabinet van de President

Penitentiaire ambtenaren dienen onmiddellijk werk te hervatten

Het Korps Penitentiaire Ambtenaren Suriname (KPA) dient ingaande 4 maart 2023, per onmiddellijk het werk te hervatten. Dit is de uitslag van de rechtszaak tussen de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname en het ministerie van Justitie en Politie. Jurist Gerold Sewcharan bevestigd dit tegenover de Communicatie Dienst Suriname. 

Rond middernacht had de bond uit protest het werk neergelegd. Meester Sewcharan zegt dat de bond als gevolg van het verloop van de rechtszaak besloten heeft de staking op te heffen. Indien dat niet zou gebeuren, was de kans groot dat de rechter in het nadeel van de bond zou beslissen met uiteenlopende consequenties. “Dat heeft de rechter partijen voorgehouden,” aldus de jurist.

De raadsman zegt echter dat het ministerie ten aanzien van de eisen van de bond met hen in overleg moet gaan en blijven. “Er zijn in elk geval twee concrete toezeggingen gedaan door de vertegenwoordiger van het ministerie. Op sommige punten is overeenstemming bereikt tussen partijen, waardoor de bond heeft besloten de actie op te schorten”. Het dispuut tussen de bond en het ministerie betreft primaire- en secundaire voorzieningen (toelages, vergoedingen, uitrusting, beloning, etc.). In het kader van het nationale dialoog, welke president Chandrikapersad Santokhi met alle groeperingen in het land voert, is de bond uitgenodigd door het staatshoofd voor aanstaande maandag.