De Boodschap
Kabinet van de President

President beëdigt ambassadeurs voor Cuba, Venezuela en India

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 21 april 2022 drie  diplomaten beëdigd tot buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Suriname. De ambassadeurs Wendy Paulus-Aminta, Gustaaf Samjadi en Arun Hardin zullen  het land op respectievelijk Cuba, in Venezuela en India vertegenwoordigen. President Santokhi zei in zijn toespraak dat de belangrijkste verantwoordelijkheid van de ambassadeurs zal zijn, om ons land en onze potentie alsook de idealen van onze republiek, in het bijzonder onze belangen uit te dragen.

Hiervoor moeten zij volgens hem een diplomatie uitvoeren die innovatief, betrouwbaar en voorspelbaar is. Het staatshoofd verwacht van de ambassadeurs dat zij genoegzaam bekend zijn met de ontwikkelingsrichting en prioriteiten van Suriname en  nagaan op welke wijze zij bij de uitoefening van  hun werkzaamheden een bijdrage zouden kunnen leveren aan de verwezenlijking van deze nationale doelen. “De uitdagingen waarmee we thans geconfronteerd worden, waaronder de Covid-19-pandemie en de dreigingen voor de mondiale vrede en veiligheid, alsook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, dwingen ons nauwer samen te werken met gelijkgerichte landen. Ook moeten we onze stem nadrukkelijk laten horen in deliberaties binnen regionale en internationale organisaties”, sprak president Santokhi.
Het staatshoofd richtte zich ook persoonlijk toe tot elk van de diplomaten. Hij gaf aan wat de prioriteiten zijn in de bilaterale relaties met bovengenoemde landen en wenste hun veel succes toe. Ambassadeur Paulus-Aminta noemde het een geweldig moment en een voorrecht om beëdigd te worden. Als het gaat om de samenwerking tussen Suriname en Cuba stelt zij als prioriteit de versterking van de nationale gezondheidszorg, maar ook op het gebied van landbouw en toerisme is er volgens haar veel te doen.
“Onbeschrijfelijk, blij, echt emotioneel en positief”, omschreef ambassadeur Samjadi zijn gevoelens. Hij zal zich vooral richten op de continuering van de rijstleveranties middels  het compensatiemechanisme PetroCaribe. Voor ambassadeur Hardin is de beëdiging een hoogtepunt in zijn carrière. Zijn prioriteitsgebieden zijn landbouw, de IT-sector, gezondheidszorg en capaciteitsversterking middels trainingen. De diplomaten zullen hierna nog een training volgen in Den haag, waarna zij zich zullen opmaken  voor hun standplaats.