De Boodschap
Kabinet van de President

President Chandrikapersad Santokhi bespreekt situatie Haïti met ECOSOC

President Chandrikapersad Santokhi heeft een ontmoeting gehad met de adviesgroep van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC). Er is gedelibereerd over de bezorgde situatie in Haïti. Aan het onderhoud op 21 september te New York hebben de Canadese premier Justin Trudeau, de Canadese minister van Buitenlandse zaken Victor Geneus, António Guterres secretaris-generaal van de VN en Caricom secretaris-generaal Carla Barnett deelgenomen.

Het Surinaamse staatshoofd sprak zijn bezorgdheid uit over de langdurige veelzijdige crisis in Haïti. Deze crisis heeft een enorme impact op het land op het gebied van sociaal-economische ontwikkeling en openbare veiligheid. De president gaf in zijn uiteenzetting aan welke stappen de Caricom heeft genomen in een poging om haar lidstaat te helpen. Er is onder andere een kleine commissie van regeringsleiders ingesteld om de ontwikkelingen in Haïti op de voet te volgen. Deze commissie heeft twee keer vergaderd met de premier van Haïti. President Santokhi geeft verder aan dat de regionale organisatie klaar staat om in een van de lidstaten een vergadering van belanghebbenden te organiseren. Dit, op technisch en politiek niveau. “Ook stelt de Caricom voor een bijeenkomst van internationale partners te organiseren om financiering en logistieke ondersteuning te bespreken”, aldus de Surinaamse regeringsleider. President Santokhi heeft verder aangegeven aan dat op basis van eerdergenoemde pogingen een routekaart naar verbetering van de openbare veiligheid moet worden ontwikkeld.

De Caricom pleit al lang voor een ontwikkelingsplan op lang termijn voor Haïti. Dit is van cruciaal belang om het land weer op te bouwen. Caricom-voorzitter Santokhi merkt op dat ontwikkeling een van de beste vormen is van veiligheid en stabiliteit. “Het scheppen van banen, het opbouwen van menselijke capaciteit en het opbouwen van instellingen van de staat zijn zeer important”, geeft het Surinaamse staatshoofd aan. De Caricom-voorzitter benadrukt dat er echter grenzen aan de middelen die Caricom ten ondersteuning kan bieden aan Haïti. De regionale organisatie heeft wel zijn hulp aangeboden op gebieden waar het een erkende institutionele kracht heeft. De Surinaamse regeringsleider accentueert dat de Caricom met steun van de internationale gemeenschap klaar staat om Haïti en in het bijzonder het Haïtiaanse volk te ondersteunen.