De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi benadrukt belang paraatheid tijdens 14e TAC-meeting CDEMA

De 14e vergadering van de Technische Adviescommissie (TAC) van het Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) is reeds gaande. President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn toespraak benadrukt dat deze bijeenkomst van belang is ter voorbereiding op calamiteiten. Zowel het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) als het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) vormt een belangrijk onderdeel van deze meeting.

“Als overheden, rampenbestrijdingsinstanties, individuen en verantwoordelijke burgers, moeten we voorbereid zijn en ons deel doen in de lange en complexe ketens van paraatheid”, zegt president Santokhi. De kusten van de CDEMA-landen worden bedreigd door fenomenen zoals sargassum en veranderingen in het mariene milieu. Daarnaast vormen zich ook verwoestende gevolgen, niet alleen voor de biologische diversiteit, maar ook voor de voedselveiligheid en het toerisme.

De beoordeling van het beleid en de procedures van CDEMA, die zorgen dat het agentschap in overeenstemming is met de internationale normen voor begrotingssteun door externe ontwikkelingspartners, staat ook dit jaar weer op de agenda. Dit is volgens het Surinaamse staatshoofd even belangrijk omdat de ondernemingen om te komen tot paraatheid en de daadwerkelijke noodmaatregelen veel geld kosten. Hij is van mening dat economische schokken hoewel niet geclassificeerd als rampen of noodsituaties, dergelijke gevolgen kunnen hebben. “U de technische adviseurs van CDEMA- en CARICOM-lidstaten, heeft een enorm zware last op uw schouders”, aldus president Santokhi.