De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi en ministeriele werkgroep buigen zich over sociaal beleid

President Chandrikapersad Santokhi heeft zich samen met een clusterteam van ministeries, dat belast is met verschillende beleidsmaatregelen, gebogen over het sociaal beleid. President Santokhi is van mening dat de uiteenzetting van het sociaal beleid veel breder moet. Het sociaal vangnet is al meegenomen in verschillende documenten zoals het herstelplan, overeenkomsten met buitenlandse financiële instellingen, waarbij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) belast is met de verschillende geldtransacties voor sociaal zwakkeren. De bedoeling is dat er een sociaal programma wordt ontwikkeld welke niet alleen gefocust op financiële transacties, maar ook andere ondersteuningsmaatregelen. Voeding voor schoolgaanden en bejaarden zijn enkele voorbeelden.

“Het sociaal programma zal zich makkelijk kunnen aanpassen aan de hand van de verschillende situaties die wij eigenlijk hebben in het land zoals koers- en prijsstijgingen, waarbij we de samenleving een stukje verlichting geven,” stelt minister Uraiqit Ramsaran van SoZaVo. Er zijn miljarden SRD’s die beschikbaar zijn gesteld waarbij het niet alleen gaat om middelen van Suriname maar ook van internationale financiële organisaties.

“We focussen momenteel richting december, voordat wij onze nieuwe begroting behandelen van 2023. En de bedoeling is dat wij zo snel als mogelijk deze nieuwe beleidsprogramma’s /sociale programma’s beginnen uit te voeren. Er is door de deskundigen en ministers heel wat voorbereidend werk gedaan dat we verder moeten stuwen”, aldus de SoZavo-topman.

De president heeft niet graag dat er meer contant geld in de economie komt, wat kan leiden tot ontwaarding van het geld en een verarmende middenklasse. Het ministerie van SoZaVo heeft in het kader van het Social Beneficiary Programme een systeem ontwikkeld, waarbij de men zonder cash zal werken.

Bij deze meeting op 11 oktober 2022 hebben geparticipeerd de ministers Uraiqit Ramsaran, van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), Silvano Tjong-Ahin ad interim Financiën en Planning, Amar Ramadhin van Volksgezondheid, Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, en Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij. Van de verschillende ministeries waren er ook deskundigen aanwezig. Besloten is om de verschillende beschikbare middelen alsook beleidsmaatregelen die nog niet in proces zijn te identificeren en over te gaan tot uitvoering.