De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi en voorzitter Wang Huning wensen wederzijdse vertrouwen verder te versterken

President Chandrikapersad Santokhi heeft een ontmoeting gehad met de voorzitter van de Chinese Politieke Consultatieve Conferentie van het Volk (CPPCC), Wang Huning. Dit gebeurde op 12 april 2024 ter gelegenheid van het staatsbezoek aan de Volksrepubliek China. “Ik ben vereerd om als president en als voorzitter van een van de grootste politieke partijen in Suriname, de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), deze ontmoeting met u te hebben”, gaf President Santokhi aan.

Het staatshoofd nam ook de gelegenheid om de voorzitter te feliciteren aangezien het jaar 2024 de 75e verjaardag markeert van de oprichting van de Volksrepubliek China en de oprichting van de CPPCC. “De bijdragen van de CPPCC aan de ontwikkeling en welvaart van China zijn van onschatbare waarde en dienen als baken van effectief leiderschap en bestuur”, stelde de president. “In dit opzicht is het passend om de voortdurende betrokkenheid tussen verschillende politieke partijen in Suriname en het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC), de Chinese Politieke Consultatieve Conferentie van het Volk (CPPCC), te erkennen”, aldus het staatshoofd.

Voorzitter Huning sprak in zijn boodschap over de diepgewortelde bilaterale relatie tussen Suriname en China. Tevens kwam de politieke samenwerking tussen de CPPCC, de CPC en Surinaamse partijen aan de orde. Huning is één van de topleiders van de Chinese Communistische Partij (CCP). Hij is sinds 2017 lid van het Permanent Comité van het Politbureau van de CCP, het hoogste besluitvormende orgaan van China, en staat sinds 2022 op de vierde rang.

Tijdens deze bijeenkomst werd ook de hulp aan Chinese bedrijven die naar Suriname komen voor onderzoek en investeringen besproken, evenals het identificeren van de richting van investeringen, om de samenwerking en implementatie van projecten te bevorderen.

Volgens de voorzitter van de CPPCC is Suriname niet alleen een strategische partner maar ook een waardevolle vriend en betrouwbare partner. Suriname en China genieten historische, politieke, diplomatieke en culturele betrekkingen welke als basis moeten dienen om de samenwerking naar een hoger niveau te tillen.