De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi naar Algemene Vergadering VN

President Chandrikapersad Santokhi brengt binnenkort een bezoek aan Washington DC, Verenigde Staten van Amerika. Bij deze gelegenheid zal het staatshoofd ook de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) bijwonen en toespreken. Dit maakte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) bekend tijdens een persconferentie op maandag 12 september 2022.

De 77ste United Nations General Assembly 2022 staat gepland voor later deze maand. President Santokhi is deze week gastheer van de Nederlandse premier Mark Rutte, die een tweedaags bezoek brengt aan Suriname. In de delegatie van de minister-president zit ook minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Minister Ramdin is tijdens de ontmoeting met de media onder meer ingegaan op de internationale samenwerkingen van Suriname en het investeringsbeleid van zijn departement. “Het brengen van investeringen is de functie van het ministerie. Wij faciliteren, wij doen deuren open en zorgen ervoor dat de mensen Suriname kennen. Het bedrijfsleven moet zakendoen en niet wachten. Wij geven de voorzet en zij moeten scoren, dat is uiteindelijk de wijze waarop wij dat doen”, aldus de BIBIS-minister. Hij benadrukt dat de overheid alleen maar kan ondersteunen c.q. faciliteren dan wel deuren opendoen. “En dat is precies wat wij doen op dit moment”, voegt de bewindsman eraan toe.

Twee landen die een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de ontwikkelingssamenwerking met Suriname zijn China en Japan. Het eerstgenoemde land dat op reguliere basis donaties verricht, heeft eerder op de dag nog een donatie van apparatuur specifiek voor het ministerie van BIBIS gedaan. Japan heeft anderhalf miljoen US-dollar beschikbaar gesteld voor de vernieuwing van pompgemalen en de installatie voor waterbeheersingssystemen. Dit in het kader van een structurele aanpak van de waterproblematiek in Suriname. Minister Ramdin: “Met elk land praten we over een stukje samenwerking, dat proces gaat door.” Het gaat volgens de bewindsman dan vaak om technische samenwerking en financiële bijstand.