De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi noemt 2023 jaar om resultaten neer te zetten

Het komend jaar 2023 zal volgens president Chandrikapersad Santokhi er een zijn om resultaten neer te zetten. Het staatshoofd zei op donderdag 3 november 2022 bij de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA) dat de projecten hiervoor reeds voorbereid en in uitvoering zijn. Hij blikte terug op twee jaren van drastische doch noodzakelijke maatregelen om Suriname daadwerkelijk en duurzaam te ontwikkelen.

President Santokhi benadrukt dat een financieel-economisch herstructureringstraject noodzakelijk was om een fundament voor groei en ontwikkeling te creëren. “Dat fundament van zuiver financieel-economische verhoudingen is belangrijk om productie, investeringen en export te stimuleren. Dat zal onze verdiencapaciteit doen toenemen, want uiteindelijk zullen we met eigen verdiensten en middelen onze welvaart en welzijn moeten financieren. Maar niet met onverantwoorde leningen en moordende hoge rentes.”

Hij zegt dat er een “tweejaren beleid” is afgesloten met veel nationale en internationale maatregelen, hervormingen en herschikkingen die zowel nationaal als regionaal impact hebben gehad. Het traject van noodzakelijke maatregelen om Suriname duurzaam te ontwikkelen is volgens president Santokhi voor geen enkele regering een makkelijk opgave en ervaring. “Ondertussen doen we dit voor de vierde keer: aanpakken van zeer ernstige financiële crises als gevolg van verkeerd beleid en waarbij steeds het volk het gelag moet betalen.” Het staatshoofd zegt dat de regering geen voorstander is van schijnwelvaart en schijnontwikkeling.

President Santokhi voegde eraan toe: “Wij weten uit de praktijk van ons land en ook andere landen wereldwijd dat zo een beleid niet lang standhoudt. Want uiteindelijk moeten de geleende financiën terugbetaald worden.” Hij ging als volgt verder: “In juni 2020 hebben we dat ervaren als incoming gouvernement. In het proces van overname hebben we de vorige regering direct moeten helpen met uitbetalen van salarissen aan ambtenaren.” Het staatshoofd zegt dat de regering een van de grootste problemen toen – namelijk de zekerheid van de uitbetaling van salarissen – binnen twee maanden heeft opgelost. “Die zekerheid is er tot nu toe en zal ook blijven de komende periode”, aldus de president.