De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi pleit voor volwassen diasporasamenwerking met India

Suriname en India hebben vanwege de komst van immigranten uit het Aziatische land reeds 150 jaar een band met elkaar. Het is volgens president Chandrikapersad Santokhi cruciaal om de historische en culturele banden te koesteren. Beide naties dienen vooruit te kijken en een pad uit te stippelen naar bredere economische en handelsovereenkomsten én meer investeringen. “Met dit in gedachten is het nu tijd dat we profiteren van een meer volwassen vorm van diasporasamenwerking,” aldus het Surinaamse staatshoofd, dat op maandag 9 januari 2023 als eregast sprak bij de start van de 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in de stad Indore.

President Santokhi ziet een samenwerking gebaseerd op spirituele principes om armoede uit te roeien; een samenwerking waar gezondheid de echte rijkdom is. Hij zegt dat ondanks de enorme uitdagingen op het gebied van klimaat, energie en voedsel India en Suriname alle uitdagingen waar de landen voor staan zo snel mogelijk en met gezamenlijke inspanning en toewijding moeten oplossen. Volgens het staatshoofd bestaat er reeds een solide partnerschap op verschillende gebieden. “Met de Indiase autoriteiten zullen we ongetwijfeld de doelstellingen van een versterkt en strategisch partnerschap bevorderen,” voegt hij eraan toe.

President Santokhi meent dat alle crises en uitdagingen het hoofd kunnen worden geboden en ziet ook de mogelijkheden en kansen daartoe. India heeft volgens hem bewezen een betrouwbare partner te zijn in regionale en mondiale aangelegenheden. Het staatshoofd verwees hierbij naar het thema van de bijeenkomst, namelijk: “Diaspora: betrouwbare partners voor de vooruitgang van India in Amrit Kaal.” Hij ziet de Amrit Kaal, te weten het benutten van het menselijk kapitaal, als een tijdperk dat nu, in de eerste maand van 2023, begint. President Santokhi: “De nectar is nu beschikbaar na vele jaren van ontberingen van onze voorouders. Maar alleen als we oprecht en slim aan onze doelen van duurzaamheid werken, is deze missie geslaagd.”

Vooruitblikkend op de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie later dit jaar, spreekt het staatshoofd van een belangrijke mijlpaal in de lange en rijke geschiedenis van de betrekkingen tussen de twee landen. Deze gedenkwaardige gelegenheid is volgens president Santokhi een tijd om de culturele banden te vieren die de afgelopen 150 jaar tussen Suriname en India zijn gesmeed en om na te denken over hoe de twee naties hebben samengewerkt om begrip, samenwerking en wederzijds respect te bevorderen. Hij merkt op dat de komst van de immigranten uit India en hun toenemende betrokkenheid bij de Surinaamse samenleving hebben bijgedragen aan een verrijking van culturele uitingen en ervaringen. Daarnaast slaagden ze erin hun waarden en hun identiteit te behouden.