De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi roept op tot strategische allianties tegen veiligheidsdreigingen 

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de High Level Security Conference benadrukt dat in de loop der jaren criminele netwerken steeds meer gestructureerd te werk gaan. “Ze zijn aanjagers van illegale activiteiten die de nationale veiligheid en stabiliteit in gevaar brengen. Vervolgens tasten zij de economie en de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van onze landen aan”, aldus het staatshoofd. Hij deed een oproep tot strategische allianties om veiligheidsdreigingen te identificeren en aan te pakken. 

Vervolgens stelde het staatshoofd dat deze conferentie door strategische allianties aan te moedigen een effectief kader zal ontwikkelen.  Criminelen worden niet tegengehouden door pandemieën of andere bedreigingen waarmee regeringen worden geconfronteerd. Met financiële middelen en technische capaciteiten kunnen overheden deze uitdagingen aangaan door middel van strategische samenwerkingen. De private sector, vakbonden en andere actoren in de samenleving zijn hierbij belangrijke spelers.

President Santokhi benadrukt dat een sterke en effectieve samenwerking tussen belanghebbenden, met name op operationeel niveau, één van de cruciale troeven blijft bij de bestrijding van de transnationale georganiseerde misdaad. “Vandaag moeten we strategische allianties aanmoedigen en identificeren, waarbij alle deelnemers aanwezig zijn, door de uitdagingen en veiligheidsdreigingen aan te pakken die voortvloeien uit de transnationale georganiseerde misdaad”, accentueert de regeringsleider. Hij merkt op dat transnationale georganiseerde misdaad de stabiliteit, vrede, duurzame ontwikkeling, rijkdommen en economieën op het Guyana Schild alsook de internationale gemeenschap bedreigt.