De Boodschap
Kabinet van de President

Proces benoeming nieuwe bevelhebber in gang gezet

Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie heeft de voordracht voor de benoeming van de waarnemend bevelhebber Werner Kioe A Sen tot bevelhebber reeds gedaan. Dit deelde de bewindsvrouw op donderdag 11 augustus 2022 zelf mede tijdens een persconferentie van haar ministerie. “De voordracht voor benoeming van de waarnemend bevelhebber is al gedaan door mij en het is wachten op het besluit van de regering. Zo gauw het goedgekeurd is, zullen we ook de nieuwe bevelhebber aanstellen”, aldus de defensieminister. Ze benadrukt dat het leiderschap binnen het Nationaal Leger een van de meest belangrijke aspecten is die binnen de organisatie zijn afgesproken, niet alleen op het niveau van de legerleiding.

Tegen deze achtergrond is er in januari een voortgezette officiersopleiding gestart, welke mogelijk op 25 augustus aanstaande wordt afgerond. Het gaat om een totaal van 24 cursisten; de deelname was vanwege de covidsituatie toen beperkt gehouden. Het ministerie is voornemens dit jaar nog een nieuwe opleiding op dit niveau te starten. Momenteel is een officiersopleiding gaande, die in januari 2023 wordt afgerond, dan zullen 19 officieren hun intrede binnen de organisatie doen. Verder zijn er de afgelopen maand 50 nieuwe MP’ers afgeleverd, van wie de beëdiging in proces is. Hiervoor moet alleen nog een datum vastgesteld worden, waarbij de manschappen na besluit van het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Justitie en Politie tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP) benoemd worden. Recent is ook de onderofficiersopleiding afgesloten, terwijl de nieuwe binnenkort start.

In de afgelopen periode zijn 55 personen afgevaardigd naar buitenlandse trainingen, waarmee een bedrag van 1.3 miljoen SRD gemoeid is geweest. Het betreft opleidingen in Brazilië, de Verenigde Staten van Amerika, Nederland, Frans-Guyana, Mexico en Jamaica. Minister Mathoera is ingenomen met deze samenwerkingen. Volgens haar zijn full scholarships prioriteit van het ministerie. In de samenwerking met bevriende landen wordt voornamelijk gevraagd naar specialistische opleidingen c.q. hogere officiersopleidingen. Suriname betaalt als land ticket-, opleidings- noch verblijfkosten, maar slechts een deel voedingskosten. Wel komt het ministerie in met uitrustingskosten en daggelden, die volgens de richtlijnen van de overheid tussen de 10 US en 26 US bedragen. “We zijn blij dat we met die internationale samenwerking de capaciteit en het leger kunnen professionaliseren”, aldus de bewindsvrouw.