De Boodschap
Kabinet van de President

Reactivering UNASUR cruciaal voor ontwikkeling Zuid-Amerika

Het reactiveren van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) is cruciaal voor de ontwikkeling van Zuid-Amerika. Het is belangrijk dat de integratie tot stand komt en de landen elkaar ondersteunen. De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva heeft het initiatief genomen om de 12 staatshoofden van Zuid-Amerika op 30 mei bij elkaar te roepen om zich hierover te buigen. President Chandrikapersad Santokhi behoort ook tot deze groep regeringsleiders die elkaar ontmoeten in “The Meeting of the Presidents of the Countries of South Amerika”.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) spreekt van een belangrijk moment. Hij zegt dat de Zuid-Amerikaanse integratie, die lange tijd onduidelijk was, hiermee weer wordt opgepakt. Het uitblijven de UNASUR heeft voor wat issues gezorgd aangezien landen niet met elkaar konden afstemmen. In UNASUR-verband zijn er in het verleden verschillende projecten geïdentificeerd. Een van ze is om alle landen met elkaar in verbinding te brengen middels infrastructuur. De lidstaten hebben volgens de bewindsman ook verschillende initiatieven genomen om politieke samenwerking te bewerkstelligen. Het resultaat is dat er in veel landen diplomatieke missies zijn gevestigd.

De regeringsfunctionaris zegt dat er thans in Zuid-Amerika specifieke issues spelen op politiek en economisch niveau. Brazilië neemt als een van de grootste landen op het continent daarom de verantwoordelijkheid om orde te creëren. “Als de landen elkaar gezamenlijk niet helpen dan ontstaat er een probleem voor het hele gebied”, verduidelijkt minister Ramdin. Hij meent dat Brazilië voor zichzelf een rol ziet weggelegd voor diplomatie en samenwerking. Ook moet volgens de bewindsman niet uit het oog worden verloren dat Zuid-Amerika met een groeiende markt van ruim 500 miljoen personen enorme potentie heeft om economische groei te bewerkstelligen.

Minister Ramdin merkt op dat president Lula da Silva sinds zijn aantreden in januari dit jaar enorm veel initiatieven onderneemt om Brazilië op wereldniveau te positioneren. Zo zal er op 8 en 9 augustus een bijeenkomst inzake milieu en bescherming van de Amazone plaatsvinden in Belém, terwijl het Zuid-Amerikaanse land in 2025 gastheer is voor de Klimaatconferentie COP30. Suriname zet in op het uitbouwen van de samenwerking met Brazilië, als een van de grootste landen en economieën ter wereld. “Brazilië is als zuiderbuur strategisch voor ons. We hebben enorm goede betrekkingen en willen die ook uitbouwen.”