De Boodschap
Binnenlandse Zaken

ROS tekent MoU met stichting LOKEO

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS) heeft ter verbetering van de agrarische sector in Brokopondo een Memorandum of Understanding getekend met de stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (LOKEO). De ondertekening vond op donderdag 12 augustus plaats, op het hoofdkantoor van het ministerie. Minister Gracia Emanuel, directeur Hermien Pavion van het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) en de ondervoorzitter Sandino Ratling van de stichting LOKEO hebben de MoU ondertekend.

De ondertekening is voor een agrarisch project dat op Klaaskreek uitgevoerd zal worden. Hiervoor heeft de stichting een landbouwgrond van 500 hectare ter beschikking. Deze zal in kavels onderverdeeld worden voor het planten van aardvruchten. De boeren die dit project zullen trekken in samenwerking met de stichting en DAOB, zijn reeds in kaart gebracht. Ratling gaf aan dat een dergelijk project alleen uitgevoerd kan worden met ondersteuning van de overheid. Nu de MoU is ondertekend, staat het project formeel geregistreerd, als een project dat de overheid zal uitvoeren. Ook bestaat de mogelijkheid nu om buitenlandse investeerders aan te trekken om hun bijdrage te leveren aan het success van dit project. Daarnaast zegt Ratling dat met de ondertekening van de MoU de stichting fondsen kan vragen bij multilaterale organisaties.

Directeur Pavion van DAOB zegt dat met dit project het agrarisch potentieel van Brokopondo benadrukt wordt. Dit project vervult volgens haar niet alleen een van de beleidsdoelen van de regering-Santokhi/Brunswijk, namelijk dat de agrarische sector een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van ons land. Verder benadrukte ze dat de bewoners van Klaaskreek en omgeving kunnen rekenen op ondersteuning van het directoraat bij het uitvoeren van dit project. Ze hoopt dat Klaaskreek als voorbeeld kan dienen voor de omliggende gebieden om bij te dragen aan het nationaal agrarisch plan. Het project gaat officieel na een maand van start waarbij er een officieel moment gepland zal worden.

Minister Emanuel gaf het directoraat en de stichting mee uit te kijken naar de successen die het project zal boeken. Ze gaf ook mee dat de mensen van Brokopondo rekenen op duurzame ontwikkeling als het aankomt op het agrarisch gebeuren.