De Boodschap
Kabinet van de President

SCBA hoopvol over ontwikkeling Suriname

De Suriname Chinese Business Alliance (SCBA) is hoopvol dat dit jaar er een van verbetering zal worden voor Suriname. Dit zegt Ma Xingrui, voorzitter van het SCBA tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar op 22 januari 2023. In verband met deze viering is er op het Kabinet van de President een culturele avond georganiseerd. Volgens een oud Chinees kalendersysteem is dit het jaar van het zwarte konijn of het jaar van dubbele lente dat fortuin brengt. “Het moeilijk jaar van de tijger is reeds voorbij. Het nieuwjaar is een jaar van verbetering voor de bevolking van Suriname. We moeten ons in het nieuwe jaar inzetten voor ontwikkeling en succes,” aldus de SCBA-voorzitter in zijn toespraak. De voorzitter is van mening dat er veel kansen zijn in Suriname met grote gebieden van potentie.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi heeft de viering van het Chinees Nieuwjaar dit jaar een divers karakter waarbij alle bevolkingsgroepen en alle culturele groepen betrokken worden. Dit is ook geuit door Ma Xingrui die erkent dat Suriname een multi-etnisch land is waarbij de Chinezen een onafscheidelijk deel van uitmaken. “Als we de Chinese cultuur kunnen overbrengen aan andere groepen via verschillende kanalen en uitwisselingsactiviteiten en aan de andere kant als wij ook van andere groepen leren, dan zal het naar mijn mening de sociale harmonie in Suriname bevorderen.” De viering is opgeluisterd met traditionele en moderne Chinese dansen, een diner en kunstvuurwerk dat op de Suriname rivier vanuit boten werd aangestoken.

De SCBA heeft in haar eenjarig bestaan de Surinaamse gemeenschap op verschillende manieren ondersteund en is van plan dit voort te zetten. Samen met de Suriname Chinese Business Alliance is de overheid voornemens een werkgroep oprichten om de criminaliteit het hoofd te bieden. “We zijn reeds begonnen met de selectie van een elektronische SOS-systeem. Na voltooiing van deze zaken zullen we overgaan naar het aanschaffen van voertuigen voor het opzetten van een quick respons unit”, meldt voorzitter Xingrui. De Chinese gemeenschap heeft intussen al donaties en steun geboden voor dit plan dat de veiligheid van de gemeenschap als doel heeft. Het staatshoofd toonde zich zeer ingenomen met de bijdrage van de SCBA. Hij zegde hierbij toe alle ondersteuning te zullen geven aan de Chinese gemeenschap en de verenigingen.