De Boodschap
Kabinet van de President

Staatsolie informeert regering over local content

De leiding van de Staatsolie Maatschappij Suriname NV zal samen met oliemaatschappij Total nagaan wat de huidige en toekomstige behoeften van deze multinational zijn. Surinaamse ondernemers zullen aan deze behoeften gekoppeld worden en in het kader van local content door Staatsolie op dit stuk getraind worden. De leiding van het staatsbedrijf heeft op dinsdag 25 mei 2021 een regeringsdelegatie geïnformeerd over haar inzichten met betrekking tot local content. Dit gebeurde tijdens een onderhoud op het Kabinet van de President. De meeting volgde na het overleg dat de regering vorige week had met een coalitie van bedrijfsleven organisaties, die de benadering van de regering over local content wilden weten.

Staatsolie-directeur Annand Jagesar zegt dat president Chandrikapersad Santokhi meer informatie van het bedrijf wilde over local content en de shore base. Dit laatste betreft een nieuwe haven in verband met de off shore-olievondsten. Zowel het staatshoofd als vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers werd hierover van informatie voorzien. De vragen gesteld door de regeringsfunctionarissen zullen op een ander moment beantwoord worden. Onder andere heeft president Santokhi voorgesteld dat Staatsolie de diensten die door lokale ondernemers worden geleverd, probeert te optimaliseren.

Als bedrijf met een geschiedenis van meer dan 40 jaar heeft Staatsolie genoeg ervaring met buitenlandse en lokale leveranciers. Directeur Jagesar zegt dat sommige leveranciers zijn meegegroeid met de oliemaatschappij. Hij spreekt van een gradueel proces, wat nog altijd makkelijker is dan een proces waarbij er ineens diensten geleverd moeten worden. Met de ontwikkelingen offshore waarbij diensten kilometers ver uit de kust geleverd moeten worden is het dus iets moeilijker.

De Staatsolie-topman benadrukt dat het werk op zee gevaarlijker is, vooral vanwege de aanwezigheid van olie en gassen. “We gaan de mensen wat moeten bijscholen en helpen met trainingen”, zegt directeur Jagesar. Uit studies is gebleken dat lokale ondernemers ietwat zwak zijn op het gebied van Health, Safety and Environment System (HSE). Staatsolie gaat helpen dit systeem bij deze lokale ondernemingen verder te ontwikkelen.

De oliemaatschappij beschikt intern over een local content groep. Die zal als taskforce samen met Total in conclaaf gaan over diens huidige en toekomstige behoeften, de Surinaamse ondernemers hierop laten inspelen en tegelijkertijd daarnaar toe trainen. Jagesar verduidelijkt dat Total momenteel het verst actief is in de offshore. Het bedrijf is momenteel aan het verkennen voor een olieplatform voor de productie op zee.