De Boodschap
Kabinet van de President

Surinaamse regering bekijkt samenwerking met Bharat Electronics

De Surinaamse regering bekijkt mogelijkheden voor een samenwerking met het luchtvaart- en defensie-elektronicabedrijf Bharat Electronics Limited (BEL). Zo kwam naar voren tijdens een onderhoud dat president Chandrikapersad Santokhi op vrijdag 13 januari had met het Indiase bedrijf in New Delhi.

President Santokhi ziet goede kansen voor Suriname op het gebied van maritieme defensie. Ook voor de olie- en gasindustrie worden mogelijkheden bekeken voor het ombouwen van het westelijke gedeelte van Suriname, Nickerie, tot een industriepark. President Santokhi benadrukt dat er hier ontwikkelingsmogelijkheden bekeken worden met name voor het opzetten van havenfaciliteiten en vliegvelden.

Bharat Electronics staat bekend om haar deskundigheid om cyber crime tegen te gaan. De Surinaamse regering zal ook op dit gebied samenwerken met het bedrijf, aangezien Suriname niet bespaard is gebleven van deze vorm van criminaliteit. Het Indiase bedrijf kan ook omgaan met het “jamming” systeem oftewel het verstoren van communicatie. Bharat Electronics gebruikt een systeem dat mobiel is. Het kan overal neergezet worden en kan alle afstanden bereiken. “Hiervoor is er geen toegang nodig tot het netwerk van Suriname, alhoewel de controle van communicatie echter wel onder wet- en regelgeving valt, maar daar moet er gezamenlijk naar gekeken worden,” merkt president Santokhi op.