De Boodschap
Financiën & Planning

Suriname en India bereiken akkoord over schuldherschikking

De Republiek Suriname heeft de herschikking van haar schulden aan de Republiek India afgerond. Na het officieel bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan India in januari 2023, waarbij besprekingen zijn gevoerd met president Draupadi Murmu en premier Narendra Modi, is op 15 maart 2023 de herschikkingsovereenkomst met betrekking tot de bilaterale leningen, bekend als de kredietlijnen, door beide partijen getekend en gefinaliseerd.

De herschikkingsovereenkomst over de resterende faciliteiten, de “buyers credit lines”, werd op 2 juni afgerond. Tijdens het staatsbezoek van president Murmu aan Suriname is de finalisering van de schuldherschikking bevestigd. India heeft alle bestaande looptijden en betalingsachterstanden van Suriname herschikt. Het betreft hierbij een totaalbedrag van circa USD 39 miljoen.

De herschikking wordt uitgevoerd onder de volgende voorwaarden: bilaterale leningen moeten worden terugbetaald in 20,5 jaar (inclusief een 8,5 jaar grace period) en ECA-Backed leningen (schulden met een staatsgarantie) moeten worden terugbetaald in 15,5 jaar (inclusief een 9,5 jaar grace periode). India heeft een maximale jaarlijkse vaste rentevoet van 1,20% toegekend aan de schulden, die op basis van de huidige leningen een variabele rentevoet hadden plus een marge (libor rentevoet plus en marge van 0,5% tot 2%).

De regering van Suriname waardeert de getoonde bereidheid van de regering van India om Suriname te ondersteunen bij het bereiken van een duurzame oplossing voor haar schuldenproblematiek en dat India leiderschap heeft getoond tijdens zijn G20-presidentschap. Thans moet Suriname alleen nog met de Volksrepubliek China, als een van haar grote buitenlandse bilaterale crediteuren, komen tot een schuldherschikking.