De Boodschap
Justitie & Politie

Veiligheid Galibi zal meer aandacht van JusPol krijgen

Het Ministerie van Justitie en Politie (JusPol) zal structureel meer aandacht besteden aan het veiligheidsaspect in Galibi en omgeving. Dit kwam naar voren tijdens een werkbezoek van minister Kenneth Amoksi het afgelopen weekend, van 21 tot 22 augustus, aan Galibi.

De minister werd op Galibi door kapitein Ricardo Pané verwelkomd. Vervolgens vond er een krutu plaats, waarbij het traditioneel gezag van Christiaankondre en Langamankondre aanwezig was. Daarnaast ook het dorpsbestuur en de lokale bewoners. Kapitein Ricardo Pané, haalde in zijn toespraak aan dat het veiligheidsaspect in het gebied veel te wensen overlaat. “Illegale buitenlanders, zoals Brazilianen en Haïtianen, opereren vaak in het gebied en niemand die ze aanpakt of weet vanwaar ze komen”. De bewoners van Galibi zien daarom graag dat er een politiepost komt in het dorp. Er was in verband hiermee, reeds voorgesprekken geweest met justitie. Er is inmiddels een plek geïdentificeerd voor het opzetten van de politiepost.

Na de krutu kreeg minister Amoksi een rondleiding op de lagere school in het dorp, genaamd de St. Antoniusschool. De leerkrachten hebben aangegeven dat de school aan renovatie toe is. In bepaalde klassen zit het plafond los, de schoolkasten zijn verouderd en de school zit zonder elektriciteit, omdat de zonnepanelen niet werken. Ook de sanitaire voorzieningen zijn niet in orde. De justitieminister heeft beloofd hierover zijn met collega van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als ook met bisschop Karel Choenie van het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo, onder wie de school valt, te praten.

De lokale bewoners waren in de gelegenheid aparte gesprekken te voeren met de minister. Enkele moeders gaven aan, dat zij zich bezorgd maken over de jongeren in het dorp. Ze willen dat er graag voorlichting komt over alcohol- en drugsgebruik voor deze groep. Ook zien zij dat er een grotere schoolboot komt, omdat zij bang zijn dat de huidige schoolboot door het (soms) onstuimig water kan kapseizen.

De justitiedelegatie werd ook geconfronteerd met illegale vissers. De delegatie is zondagochtend tijdens een oriëntatiepatrouille op de Marowijnerivier een SK-vissersboot tegengekomen. De boot was niet voorzien van een registratienummer en de kapitein kon ook geen legale bescheiden overleggen. De politie was genoodzaakt de illegale vissersboot in beslag te nemen voor verder onderzoek.

De informatie over het Vuilophaalproject die op zondag 22 augustus in het dorp werd gelanceerd, is de bewindsman niet voorbijgegaan. Het Vuilophaalproject vloeit voort uit een samenwerking tussen de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS), de United Nations Development Programme (UNDP) en de lokale gemeenschap van Galibi. De bewoners van Galibi zijn constant bezig te werken aan het milieu. Minister Amoksi zal in de toekomst de vertegenwoordigers van de VIDS uitnodigen voor samenwerkingsgesprekken.