De Boodschap
Kabinet van de PresidentUncategorized

Versterkte infrastructuur cruciaal voor economische groei en stabiliteit regio

Een betere infrastructuur zal kansen creëren voor meer handel en economische ontwikkeling, vooral in de industriële sector. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens een interview met de Guyanese media op maandag 26 februari 2024 in Georgetown, Guyana. “Door veerverbindingen en transportroutes tot stand te brengen, kunnen landen in de regio profiteren van lagere transportkosten en betere toegang tot markten in het Caribisch gebied”, aldus het Surinaamse staatshoofd. Volgens hem zal dit niet alleen de economische groei stimuleren, maar ook leiden tot het creëren van banen en een stijging van de lokale productie. Uiteindelijk is het doel om door samenwerking en strategische planning een meer onderling verbonden en welvarende regio te creëren.

Het staatshoofd nam Suriname en Guyana als voorbeeld. Hij noemde de veerverbinding en de voorbereidingen voor de bouw van een brug over de Corantijnrivier. Op de agenda staat ook een trilaterale ontmoeting met de presidenten van Guyana en Brazilië om te komen tot een subregionale integratiestrategie tussen het noorden van Brazilië, Guyana en Suriname. Ook de enorme ontwikkeling die plaatsvindt in het noordelijke deel van Brazilië, met veel industriële ontwikkeling en een toename van de productie, moet leiden tot meer investeringen en werkgelegenheid in de regio.

President Santokhi merkte verder op dat de dichtstbijzijnde havenfaciliteit voor deze investeerders Guyana en Suriname zal zijn. De snelweg van Brazilië naar Guyana zal veel mensen in staat stellen hun spullen naar Guyana en Suriname te brengen, wat de kosten zal verlagen. Guyana en Suriname zullen functioneren als een hub in het Caribisch gebied. “Dan zullen we de noodzaak begrijpen van een veerverbinding tussen Guyana, Trinidad, Barbados en Suriname.  Deze ontwikkeling zal als pilot dienen, maar dat zal goedkoper transport mogelijk maken en de kosten van producten verlagen”, benadrukte het staatshoofd.

De regeringsleider gaf de media aan zeer positief te kijken naar de 46ste Caricom staatshoofdenmeeting. Het is belangrijke forum om over cruciale onderwerpen te discussiëren met staatshoofden en andere functionarissen. Er worden zaken besproken zoals voedselzekerheid, transport, mondiale ontwikkelingen en de crisis in Haïti. “Er zal gekeken moeten worden naar de concrete problemen die moeten worden aangepakt. De belemmeringen voor handel en investeringen moeten weggenomen worden.” President Santokhi verwacht dan ook dat er besluiten worden genomen die de economische groei en veiligheid zullen vergemakkelijken in de regio.