De Boodschap
Kabinet van de President

Vijftal ambassadeurs biedt geloofsbrieven aan president Santokhi

Joseph Gerard Angeles van de Republiek der Filipijnen, Sonya Koppe uit het Gemenebest van Australië en Pavla Havrlikova van de Tsjechische Republiek zijn door hun land aangewezen als ambassadeurs in de relatie met Suriname. Hetzelfde geldt voor Eva Bisgaard Pedersen uit het Koninkrijk Denemarken en Carlos Alberto Velastegui van de Republiek Ecuador. De diplomaten hebben op donderdag 4 mei op het presidentieel paleis hun opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. Daarbij hebben zij hun geloofsbrieven aan het staatshoofd overhandigd.

De diplomaten hebben in een kort onderhoud met president Santokhi de relatie en de aandachtspunten in de relatie tussen hun land en Suriname besproken. Onderwerpen die aan de orde zijn geweest zijn onder andere de potentie die Suriname heeft op verschillende gebieden, het versterken van de economische en handelsbetrekkingen, gebaseerd op wederzijds voordeel en de zorgwekkende ontwikkelingen gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne. Volgens het staatshoofd kunnen zaken als voedsel- en energiezekerheid, toegang tot klimaatfinanciering en handhaving van vrede en veiligheid alleen worden aangepakt door middel van gecoördineerde acties van alle leden van de internationale gemeenschap. Hij geeft verder aan dat het van belang is dat alle betrokken partijen zich blijven inzetten voor dialoog en diplomatie, als essentiële elementen om bij te dragen aan democratie, vrede, stabiliteit en veiligheid.

“Suriname biedt kansen voor buitenlandse investeerders in verschillende sectoren. Wat de zakenkansen betreft is er veel aandacht voor de agrarische en oliesector”. President Santokhi zegt uit te kijken naar de ondersteuning van de diplomaten in multilaterale fora om discussies en dialoog over mondiale kwesties en uitdagingen voort te zetten.