De Boodschap
Financiën & Planning

13 miljoen euro van de Europese Unie voor duurzaam bosbeheer

De Europese Unie stelt 13 miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van investeringen in duurzaam bosbeheer. Het gaat om een schenking voor een meerjarenprogramma dat loopt tot 2027. Dat bleek op dinsdag 22 maart tijdens een gesprek tussen een Surinaamse regeringsdelegatie onder leiding van Minister Armand Achaibersing en een EU-delegatie onder leiding van ambassadeur Fernando Ponz Cantó.

Als een van de weinige landen in de regio komt Suriname in aanmerking voor een eigen meerjaren steunprogramma, het Multi Annual Indicative Programme (MIP) van de Europese Unie. De hoofdcomponenten van dit MIP-programma zijn:

  1. het verbeteren van de levensstandaard van dorpsgemeenschappen middels het bieden van o.a. technische ondersteuning voor duurzame ontwikkeling van de houtsector alsook voor de niet-hout bosproducten (NTFP);
  2. hervormingen ter verbetering van een verantwoord bosbeheer, en
  3. het beschermen en herstellen van het mangrovebos.

Er wordt veel aandacht gegeven aan capaciteitsversterking van alle betrokken actoren. De uitvoering van het programma ligt in handen van de ministeries van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De ministers Bronto Somohardjo (GBB ad interim) en Silvano Tjong Ahin waren daarom eveneens aanwezig tijdens het gesprek. Het ministerie van Financiën en Planning coördineert. De ontmoeting werd door partijen benut om ook andere belangrijke ontwikkelingen te bespreken. Suriname verschafte inzicht in de voortgang tot macro economisch herstel en de samenwerking met het IMF. De EU gaf uitleg over de post Cotonou samenwerking en de nieuwe faciliteiten die beschikbaar zijn voor de Caribische landen. De EU is een belangrijke ontwikkelingspartner, die sinds 2003 bijkans Euro 100 miljoen via EU-programma’s beschikbaar stelde, voor investeringen, hoofdzakelijk in de transport- en de agrarische sector.