De Boodschap
Volksgezondheid

Ministerie van Volksgezondheid bespreekt Herstelplan Zorg met belanghebbenden

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een Stakeholders bijeenkomst georganiseerd, waarbij de voortgang van het Herstelplan voor de Zorg werd gepresenteerd. Ook zijn de toekomstige beleidsvoorstellen voorgesteld aan de aanwezigen met de focus op de evaluatie van de Basiszorgverzekering en de mogelijkheid voor het opzetten van een Zorgautoriteit. Deze bijeenkomst werd gehouden op dinsdag 18 juli 2023 in het Assuria Event Center. Het Herstelplan voor de Zorg heeft als doel om voor iedereen bereikbare, betaalbare en betrouwbare gezondheidszorg aan te bieden. Maar ook om te zorgen dat er meer aandacht komt voor de preventie van aandoeningen waardoor de gezondheidssituatie van alle Surinamers zal verbeteren. Belangrijk is wel dat iedereen in Suriname hierbij een rol heeft en daar ook verantwoordelijkheid voor neemt.

Als speciale gast tijdens deze Stakeholders bijeenkomst was aanwezig de directeur-generaal van Volksgezondheid Nederland, Marjolijn Sonnema. Zij heeft de aanwezigen ook toegesproken. De andere sprekers voor de avond waren minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en de directeur van het Herstelplan Zorg, Marc Sprenger.

Opzetten Zorgautoriteit
Minister Ramadhin is ingegaan op het opzetten van een Zorgautoriteit. Dit moet zorgen voor het versterken van de kwaliteitsrol van het ministerie van Volksgezondheid. De Zorgautoriteit zal een monitorende rol hebben bij de uitvoering van beleidsplannen van het ministerie van Volksgezondheid. Verder zal de Zorgautoriteit een functioneel gezondheidsinformatiesysteem moeten opzetten en de regie moeten hebben in het vaststellen van tarieven in de zorg.

Tijdens de presentatie is naar voren gekomen dat de huidige situatie in de zorg nog steeds zeer kritisch is. Er is in de afgelopen periode vanuit het Herstelplan Zorg reeds gewerkt aan de inventarisatie van issues met betrekking tot de integrale bekostiging bij ziekenhuizen, moderne beloningsstructuur, moderne zorgtechnologie alsook verbetering van de farmaceutische hulp. Het moderniseren van de geneeskundige inspectie is ook onderdeel van het herstelplan. Het ministerie legt de nadruk op preventie en gezondheidsbevordering; Healthy Lifestyle, Reductie plan voor zout, Hearts Initiatief en het opzetten van een NCD Alliantie.

Het moderniseren van de Bazo-wet is ook een discussie punt geweest tijdens deze bijeenkomst. De Bazo-wet dient weer ondergebracht te worden bij het ministerie van Volksgezondheid. De Armulov regeling is in 2022 geëvalueerd en de aanbevelingen ter verbetering van procedures binnen deze regeling zijn inmiddels besproken met de verantwoordelijke autoriteiten. De stakeholdersmeeting werd afgesloten met tweetal paneldiscussies, waarbij participanten over diverse zorgvraagstukken in discussie zijn geweest.