De Boodschap
Kabinet van de PresidentVolksgezondheid

Afsluiting medische missie uit VSA

De afsluiting van de missie van het Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) uit de Verenigde Staten van Amerika heeft op 16 februari 2023 plaatsgevonden in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het LAMAT is een militair medisch team bestaande uit 29 Amerikaanse chirurgische en tandheelkundige deskundigen met ondersteunend personeel. Deze hebben tussen 1 en 15 februari 2023 kosteloos algemene en tandheelkundige chirurgische diensten geboden in het AZP en bij Stichting Jeugdtandverzorging (JTV).

De missie is onderdeel geweest van de Enduring Promise-missie van het U.S. Southern Command (USSOUTHCOM), waarbij er kennis is uitgewisseld tussen Surinaamse en Amerikaanse medici. De Amerikaanse Ambassade en het USSOUTHCOM hebben ook vijf sets chirurgische instrumenten geschonken aan het Academisch Ziekenhuis en nog eens vijf aan het ministerie van Volksgezondheid voor distributie naar andere ziekenhuizen.

De Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher sprak van een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten. “Wij zijn blij voor deze kans om Suriname en het Surinaamse gezondheidssysteem te helpen”, zei de Amerikaanse delegaat die het publiek in het Nederlands toesprak. Hij zei uit te kijken naar meer van soortgelijke gelegenheden.

Velen onder het team van LAMAT waren onder de indruk van de kennis van de Surinaamse medici. Vermeldenswaard is de goede samenwerking van teams uit beide landen bij de reparatie van de sterilisatie machine van het Academisch ziekenhuis welke cruciaal is voor het gereedmaken van chirurgische instrumenten. Het Amerikaans team heeft de nodige medicijnen, voorraden en apparatuur meegebracht die nodig zijn voor de operaties en laat overtollige voorraden achter bij het ziekenhuis. Het team van LAMAT zal hierna vertrekken naar Guyana en St. Lucia voor medische hulpoperaties alsook de opbouw van partnerschappen.