De Boodschap
Kabinet van de President

ASRP naar Suriname voor viering Hindoestaanse immigratie

Antar Rashtriya Sahayog Parishad (ARSP) is bezig met de voorbereidingen om deel te zijn bij de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Dit kwam naar voren tijdens het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi en zijn delegatie aan ASRP in New Delhi op 13 januari jongstleden.
De ASRP is een non-profit, niet-gouvernementele en niet-politieke organisatie om broederschap en harmonie te bevorderen. De organisatie onderhoudt contacten met diplomatieke missies van India in diasporalanden en die van diasporalanden in India. Zij organiseren speciale sessies voor diaspora-jongeren die India bezoeken in het kader van het ‘Know India Program’ (KIP) van de overheid. De ARSP heeft regelmatig interactie met de leiders van landen als Mauritius, Zuid-Afrika, Trinidad & Tobago, Guyana, Suriname, Fiji, Maleisië, Nepal en Bhutan.

President Santokhi was, tijdens zijn bezoek aan de Pramukh Swami Nagar, zeer onder de indruk van een jongeman, die heel veel wist te vertellen over de historie van zijn geboorteland. Het staatshoofd nam hem als voorbeeld voor de Surinaamse jeugd. Hij ziet graag dat de Surinaamse jongeren worden bijgeschoold over de cultuur, taal en afkomst; Surinames gezamenlijke historie. Op dit moment zijn er ook jongeren van Suriname die meedoen aan het KIP. Het Surinaamse staatshoofd wil in samenwerking met India graag meer mogelijkheden creëren om kennis op te doen over de Indiase cultuur. “Er zijn reeds scholen en er is genoeg land. We hebben de juiste programma’s nodig om ook de leerkrachten hierin mee te nemen,” merkte de president op.

Ook de ARSP wil mogelijkheden bekijken voor een samenwerking met Suriname op het gebied van educatie en cultuur. Tijdens het gesprek is het opstellen van naschoolse programma’s ook naar voren gekomen. Verder zijn er plannen voor het opzetten van een Ayurvedic Center in Nickerie. De plannen hiervoor zullen besproken worden in het parlement.